ГоловнаКультура

У Ріо-де-Жанейро згорів Національний музей Бразилії з мільйонами експонатів

Цього року музей відзначив своє 200-річчя.

У будівлі Національного музею Бразилії в Ріо-де-Жанейро сталася пожежа, яка знищила будівлю з понад 20 млн найцінніших експонатів.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Немає інформації про те, що хтось зі співробітників або з відвідувачів музею постраждав, але як повідомила бразильська газета Globo, експозиція музею практично знищена.

Цього року музей, будівля якого колись служила резиденцією португальської королівської сім'ї, відзначив своє 200-річчя. У ньому були виставлені тисячі експонатів, що розповідають про історію Бразилії та інших країн, у тому числі і предмети староєгипетської культури.

Музей заснував 1818 року король Португалії Жуан VI. У музеї були представлені одні з найбільших у Північній і Південній Америках колекцій тварин, мінералів, скам'янілостей, мумій, індіанської посуду. Експозиція також включала важливі для науки знахідки - кістки динозавра і скелет давньої жінки, яким було 12 тис. років. Це найдавніший скелет людини, будь-коли знайдений на Американському континенті.

Причина займання наразі не відома.

Директор музею в інтерв'ю бразильському телебаченню назвав подію "культурною трагедією", а президент Бразилії Мішел Темер написав у своєму Twitter, що це "сумний день для всіх бразильців".

"Цінність нашої історії неможливо оцінити збитком, заподіяним будівлі... Втрачено 200 років роботи, досліджень і знань", - написав він.

Нагадаємо, у квітні з будівлі київського Національного музею історії України у Другій світовій війні через пожежу евакуювали 250 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram