ГоловнаКультура

Молоді кінематографісти протестували під Мінкультом

Ініціативна група висловила недовіру профільній комісії при міністерстві.

Молоді українські кінорежисери зібралися на акцію протесту під Міністерством культури.

Як повідомляють на сторінці події у фейсбуці, кінематографісти висловлюють недовіру сформованій міністерством конкурній комісії, яка обиратиме експертів у раду державної підтримки кінематографії.

Згідно з новим законом про держпідтримку кіно в Україні, при Мінкульті мають сформувати раду, склад якої затверджується Кабміном.

До ради мають увійти 9 осіб, яких призначають на два роки і отримують стипендію за свою роботу. Члени ради створюють експертні комісії, які рекомендують, які проекти має підтримувати держава, і погоджують зміни, які вносяться у фільми і проекти, які отримали державне фінансування.

Вибрати членів ради повинна спеціальна експертна комісія, сформована Міністерством культури. Учасники акції протесту звернули увагу на те, що делеговані громадськими організаціями кандидати не пройшли в комісію, а саме: Денис Іванов, Сергій Степанський, Валентин Васянович і Марина Врода.

До конкурсної комісії відібрали голову Держкіно Філіпа Іллєнка, продюсерів Андрія Різоля, Іванну Дядюру і Олену Голубєву, а також представників медіа-груп і продакшнів: Євгена Буцана з медіа-групи "Україна", Анатолія Максимчука з "Старлайт-медіа", заступника директора з правових питань "1+1 Медіа" В'ячеслава Мієнка та інших. Повний список членів комісії можна подивитися на сайті Мінкульту.

Учасники акції під Мінкультом виступили за прозору процедуру розподілу державних коштів на конкурсах, прозорий процес відбору селекційних комісій і експертів, що безпосередньо стосуються кінопроцесу, чіткий механізм відбору проектів і механізм апеляції до комісій.

Нагадаємо, нещодавно в Мінкульті пройшов конкурс кінопроектів "патріотичної спрямованості", в результаті якого фінансування отримають і фільми, і серіали. На фінансування від Держкіно, згідно з новим законодавством, також можуть претендувати творці телесеріалів і телефільмів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram