ГоловнаКультура

Син Стуса заявив, що не просив прибирати сцени з Медведчуком з фільму про його батька

Режисер фільму стверджує, що сцену прибрали на прохання сина Стуса.

Син Стуса заявив, що не просив прибирати сцени з Медведчуком з фільму про його батька
Фото: 2000.net.ua

Син письменника Василя Стуса не просив, щоб з фільму про його батька забирали згадки про Віктора Медведчука, який виступав адвокатом поета. Про це повідомляє ТСН.

Дмитро Стус, який є генеральним директором Національного музею Тараса Шевченка, розповів, що зустрічався зі сценаристами фільму, але ні про що не просив.

"Для мене все це фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають", - сказав Дмитро Стус.

Тим часом режисер фільму Роман Бровко стверджує, що сцену прибрали на прохання сина Стуса.

"Для сім'ї Стуса є дві болючі теми - суду і відносин з дисиденткою Аллою Горською. Обох тем Дмитро Стус попросив нас не торкатися. Між Медведчуком і Стусом-молодшим налагоджені відносини. У них були зустрічі і, можливо, спроби Віктора виправдати себе", - сказав режисер.

Режисер розповів, що намагався зв'язатися і з Медведчуком, щоб уточнити деталі сцени. Але прес-служба політика йому відмовила, зіславшись на зайнятість.

"Коли ми вирішували, які сцени вирізати, щоб укластися в хронометраж і бюджет, серед інших вирізали і цю. Всього до фільму не потрапили десь 20-25 сцен. Зникла лінія про сім'ю Стуса, його життя в Горлівці і спроби відродити там українську культуру. Але це чомусь нікому не цікаво".

Режисер Роман Бровко стверджує, що розмову з Дмитром Стусом він записував на відео, але показати його не може, тому що Дмитро не дозволив йому це відео оприлюднити.

Прес-секретар Віктора Медведчука на питання ТСН, чи відповідає дійсності інформація про те, що з фільму сцену суду над письменником видалили на прохання Медведчука, відповів: "Режисер фільму вже відповів".

Фільм "Птах душі" про життя Василя Стуса знімається за контрактом Держкіно з компанією "UM-GROUP". Проект цього фільму став одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Режисером є Роман Бровко, авторами сценарію - Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов, продюсером - Артем Денисов. Сума державної фінансової підтримки становить 19 млн 264,5 тис. грн. Загальна вартість провадження фільму - 38 млн 529 тис. грн.

Фільм розповідає про останні дні життя геніального українського поета-шістдесятника Василя Стуса і про його загадкову смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985-го року.

У 1980 році Київський міський суд засудив його до десяти років позбавлення волі і п'ять років заслання. Термін Стус відбував у колонії в Пермській області.

Український політик Віктор Медведчук був призначений адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Тоді Медведчуку було 26 років Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом адвокат заявив, що всі злочини підсудного заслуговують покарання. Саме ця сцена мала увійти в фільм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram