ГоловнаКультура

Рада ухвалила закон про створення органів управління для об'єктів ЮНЕСКО

Депутати заборонили рекламу на пам'ятках культурної спадщини.

Рада ухвалила закон про створення органів управління для об'єктів ЮНЕСКО
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада передбачила створення органів управління пам'ятками культурної спадщини після їх внесення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також створення наглядових рад за станом збереження подібних пам'ятників.

За прийняття в цілому законопроекту №1553 "Про внесення змін до закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо збереження пам'яток культурної спадщини, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО" проголосували 232 депутати.

Індивідуальний орган управління для охорони культурної спадщини повинен створюватися для кожної пам'ятки, внесеної до списку всесвітньої спадщини.

Такий орган наділяється, з-поміж іншого, повноваженнями щодо надання дозволів на проведення археологічних розкопок та інших земляних робіт на території пам'ятки всесвітнього значення, а також повноваженнями з узгодження проектів архітектурних і ландшафтних перетворень та інших робіт на пам'ятці, її території або в буферній зоні.

Для здійснення нагляду за діяльністю органу управління і станом збереження пам'яток передбачається створення спеціальних наглядових рад.

Також документом забороняється розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках всесвітнього значення.

Відповідні зміни внесено в закон "Про охорону культурної спадщини".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram