ГоловнаКультура

Діячі культури закликають зберегти модерністську архітектуру Ужгорода

Під час фестивалю «СлободаКульт» стартувала акція "#HelloGalagov".

Діячі культури закликають зберегти модерністську архітектуру Ужгорода
Фото: СлободаКульт

Українські художники і дослідники культури почали кампанію збереження Малого Галагова - центрального модерністського кварталу в Ужгороді, забудованого між 1919 і 1938 роками.

Спільна кампанія - один з результатів міжрегіонального форуму «СлободаКульт» і продовження всеукраїнського проекту «CtrlS. Закон на захисті архітектурної спадщини», що стартував півроку тому в Харкові, повідомляють ініціатори проекту.

В акції вже взяли участь актор і музикант Місько Барбара, дослідниця моди Зоя Звіняцьковська, художники Костянтин Зоркін, Гамлет Зіньковський і Олекса Манн, режисерка Світлана Олешко і актори театру «Арабески», музиканти гурту Alcohol Ukulele, фотограф Сергій Братков, письменники Банди Шолтес і Олег Коцарев, письменниця Оксана Луцишина, журналістка і кураторка культурних проектів Тетяна Терен, дослідники архітектури Катерина Кублицька, Ліна Дегтярьова і Олег Олашін, а також команда форуму «СлободаКульт»: Ольга Сагайдак, Ірина Магдиш, Оксана Баршинова, Оксана Коклонська, Галина Танай, Тетяна Пилипчук, Валентин Кузан і Гаррі Крішнан.

«Коли ми починали «СлободуКульт», який знайомить Слобожанщину і Закарпаття, ми дуже хотіли, щоб створилися якісь спільні проекти. І, звичайно, прагнули виявити проблеми, спільні для наших регіонів. Виявилося, що всім однаково болять питання архітектури, - каже Галина Танай, менеджерка культурних проектів, Ужгород-Київ. - Збереження архітектури - це не тільки про «красиве», і навіть не тільки про «пам'ять та ідентичність»: наші міста могли б непогано заробляти, якби держава і суспільство вкладали в збереження історичних ансамблів».

Галина нагадує, що внесення Малого Галагова у список ЮНЕСКО, перш за все, «законсервує» мікрорайон, а потім дасть можливість відновити те, що зазнало змін. «Тут не можна ось так просто взяти і щось добудувати або, навпаки, знести. Це цілісний комплекс, від бруківки до дверних ручок», - нагадує активістка проекту.

Ліна Дегтярьова, співзасновниця проекту Uzhhorod Modernism, який уже два роки досліджує і популяризує архітектурну спадщину Ужгорода чехословацької доби, пояснює: деякі архітектурні стилі, наприклад кубізм і рондокубізм, на території сучасної України можна побачити тільки на Закарпатті. Малий Галагов, збережений як цілісний архітектурний ансамбль, міг би стати популярним туристичним об'єктом і генерувати прибуток для міста.

Міністр культури України Євген Нищук і мер Ужгорода Богдан Андрєєв на відкритті форуму «СлободаКульт» задекларували спільне прагнення внести Малий Галагов у список об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram