ГоловнаКультура

​Куди піти на Книжковому Арсеналі

З 30 травня по 3 червня у Мистецькому Арсеналі відбуватиметься одна з найочікуваніших літературних подій країни ‒ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». У його програмі понад 200 подій: музичних виступів, дискусій, презентацій тощо. Ми обрали кілька найяскравіших для аудиторії з різними смаками.

Фото: Макс Требухов

30 травня

15:00 ‒ 15:45

Презентація перекладу книжки Енн Епплбом «Червоний голод: війна Сталіна проти України»

Енн Епплбом ‒ журналістка, письменниця, дослідниця історії Східної Європи, лауреатка Пулітцерівської премії. Її книжка «Червоний голод: війна Сталіна проти України» вийшла у США минулого року, маючи на меті розповісти світу страшну історію геноциду українського народу. Наукова праця Епплбом отримала високу оцінку читачів і преси. Так, видання Economist назвало «Червоний голод» книжкою року. На презентації перекладу українською авторка разом з Юрієм Рубаном, керівником Головного департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України, Людмила Гриневич (директоркою HREC in Ukraine), Станіславом Кульчицьким (Інститут історії України НАНУ) говоритимуть про Голодомор як погляд у минуле, сучасне і майбутнє.

19:00 ‒ 20:45

Вистава-відкриття «Красиві двадцятилітні. Тизер»

Книжковий Арсенал – мультидисциплінарний фестиваль, тому немає нічого дивного у тому, що відкриватиме його вистава. Український драматург Дмитро Левицький створив власну інтерпретацію однойменного роману польського автора Марека Гласко, над постановкою працювала режисерка Тамара Трунова. «Красиві двадцятилітні. Тизер» – історія про пошук себе, рідної землі, про почуття самотності й створення уявного світу як порятунку від порожнечі. Куратори Книжкового Арсеналу запевняють, що у виставі йдеться і про репетицію майбутнього, що перегукується з темою фестивалю.

19:30 ‒ 21:00

Сергій Жадан. Вірші з рукопису нової книжки «Антена»

Тим, для кого кожна зустріч з головним поетом країни – окреме свято, літературна корпорація Meridian Czernowitz пропонує подвійний сюрприз: Жадан та ще й із новою збіркою поезії. Читання, що відбуватимуться на вуличній сцені, під зорями й каштанами, ризикують стати доленосною подією для студенток філфаків і молодих поетів, які шукають себе у рядках Сергія Вікторовича.

Фото: delfi.lt

31 травня

13:00 – 13:45

Дитячі інтерактивні читання «Тато, почитай!»

Цивілізовані країні світу регулярно проводять дослідження читацьких звичок та інтересів різних верств населення. За статистикою хлопці читають менше дівчат. І це на фоні загального падіння інтересу до книжок серед молодших і старших підлітків. За отриманими даними виходить, що читання як звичка виховується дуже просто – на прикладі батьків, особливо татусів, адже саме вони є моделлю поведінки для майбутніх парубків. «Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine» започаткував проект, який покликаний привернути увагу до родинного зацікавлення книжкою. Його амбасадорами вже стали Олександр Педан та Арсен Мірзоян, які будуть присутні на заході.

14:00 – 15:20

Презентація «Кінець книжок та майбутнє читання» Кароля Пєкарського

Щороку з наступом ґаджетів нам здається, що існування паперової книжки знаходиться під загрозою. В соціальних мережах постійно точаться дискусії з приводу того, що краще: електронні рідери чи перевірені століттями фоліанти. Свою точку зору на всі ці та інші побоювання й страхи, а також прогнози на майбутнє подасть Кароль Пєкарський, програмний директор Medialab Katowice, автор книги «Культура даних. Алгоритми, що посилюють увагу».

22:00 – 23:00

Гурт Zapaska з програмою «Доробок»

Книжковий Арсенал важко уявити без музики. На фестивалі вона завжди експериментальна та контркультурна. У п’ятницю просто неба виступатиме етно-електронний дует Zapaska, чиї композиції зазвучать віршами Богдана-Ігора Антонича, Миколи Бажана, Максима Рильського, Василя Герасим’юка, Дмитра Лазуткіна. Буде багато імпровізацій і творчої свободи.

1 червня

13:00 – 13:45

Лекція «Десять найскладніших письменників світової літератури»

Лекція на цю непросту тему прочитає Ростислав Семків, один з найкращих українських літературознавців. Слухати його – суцільне задоволення. Семків вміє навіть складну для пересічного бібліофіла інформацію подати легко, невимушено і з хорошим гумором. До Книжкового Арсеналу у видавництві Pabulum вийшла друга книжка доцента і просто цікавої людини – «Як читати класиків?». Про кого саме йтиметься на лекції, поки невідомо. Нехай буде інтрига!

Ростислав Семків на презентації книги «Як писали класики»
Фото: Олеся Біда
Ростислав Семків на презентації книги «Як писали класики»

14:00 – 14:45

Лекція «Як народжуються книги TASCHEN: від ідеї до втілення»

Taschen – світовий лідер з видання книжок про мистецтво, бренд, який уособлює якість і неперевершений стиль. Цього року головний редактор видавництва Джуліус Відеманн увійде до журі конкурсу «Найкращий книжковий дизайн», що відбувається у рамках Книжкового Арсеналу, а також прочитає лекцію для тих, хто любить Taschen і захоплюється сучасним дизайном.

18:00 – 19:45

Дискусія «ПроФеміністи»

У рамках кураторської програми «Слова року» журналістки Ірини Славінської відбудеться дискусія за участю профеміністів Андрія Куликова, Юрія Макарова, Артема Чапая. Посилаючись на американську компанію Merriam-Webster, яка видає словники, організатори події зауважують, що “фемінізм” – одне з найбільш запитуваних слів цього року. Чому? Що це спричинило? Яке ставлення до цього явища у широких верств суспільства, зокрема чоловіків? Судячи з назви дискусії, її учасники спробують дати відповіді на різноманітні запитання стосовно ґендерної рівності. Модеруватиме Лариса Денисенко.

2 червня

12:00 – 12:45

«Про абрикоси, щирість і війну» – публічна розмова з Наріне Абґарян

Видавництво «Рідна мова» представить на Книжковому Арсеналі переклади творів відомої вірменської письменниці, цього разу – романи для дорослої читацької аудиторії. У них, як і у книжках про золоте дитинство Манюні, буде багато колориту, вірменських традицій і страв. Та головне – внутрішньої краси людей, мудрості й світла, якого у наш час так не вистачає. Учасники: Наріне Абґарян, Марія Шагурі, Галина Кирпа. Модератори: Богдана Романцова.

15:00 – 15:45

Майстер-клас для дітей зі створення оптичних ілюзій від творчої майстерні «Аґрафка»

Вихідні – традиційно дитячі дні на Книжковому Арсеналі. З візитів на такі заходи, де безліч однодумців із книжками, й варто починати прищеплювати дитині культуру читання. Щоб цей процес відбувався максимально дружньо та цікаво, можна відвідати майстер-клас від творчої майстерні «Аґрафка». Романа Романишин та Андрій Лесів на прикладі книжки «Я так бачу» (Видавництво Старого Лева) навчать створювати оптичні ілюзії та розкажуть багато пізнавального про властивості людського зору.

19:00 ‒ 19:45

Круглий стіл за книгою «Вогонь і лють: всередині Білого дому Трампа»

Книжка американського журналіста Майкла Вулффа наробила багато галасу в США. Офіційний Білий дім назвав її зміст суцільною брехнею й навіть хотів подати на автора до суду. Перемогла чи то свобода слова, чи то усвідомлення того, що чорний піар ‒ річ по-своєму корисна, що цілком у дусі Дональда Трампа. Скандальність книзі, що українською вийшла у видавництві #книголав, забезпечили відверті інтерв’ю членів команди президента США.

Учасники круглого столу, Микола Капітоненко, кандидат політичних наук, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка; Сергій Швець, спеціальний кореспондент ТСН; Павло Білак, перекладач, політолог, Максим Яковлєв, перекладач, доцент кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», не лише проаналізують вплив політики Трампа на Україну, але й поговорять про те, чому в Україні написання аналогічної книжки залишається неможливим. Модеруватиме журналіст Сергій Іванов.

Фото: Yakaboo

3 червня

11:00 – 11:45

Презентація книги для дітей і дорослих «Що в тарілці»

Можна скільки завгодно готувати дитині супи-пюре і парові котлети, але настане мить, коли вона чи він, під впливом середовища, купить собі в шкільному буфеті лимонад або чіпси. Щоб пережити цю трагедію і винести з неї урок, варто знати,чому деякі продукти можна споживати, а деякі ні, як їжа впливає на здоров’я тощо. Книжка «Що в тарілці» (видавництво “Glowberry”) підходить до вироблення звички правильного харчування комплексно, звертаючись як до батьків, так і до дітей. Докладно про користь і шкоду від їжі на презентації розкажуть авторки видання: дієтолог Наталія Самойленко та досвідчена мама Оксана Стехіна.

13:00 – 13:45

Пізнавальний майстер-клас «Хто такі туконі і де вони живуть»

Талановита художниця-ілюстраторка Оксана Була вигадала світ дивовижних створінь – туконі. Вони милі й турботливі, трошки незграбні, але такі, що їх дуже хочеться зустріти на прогулянці лісом, напросившись на їхнє традиційне чаювання. Книжки-картинки Оксани Булої (Видавництво Старого Лева) будуть цікаві дітям різного віку, як, власне, і сам майстер-клас, адже, зустрівшись із авторкою, можна дізнатися чимало цікаво й спробувати себе у ролі митця.

15:00 – 15:45

Презентація українського перекладу п’єси Гайнріха фон Кляйста «Розбитий глек»

Взимку у Національному театрі імені І. Франка відбулася прем’єра вистави за п’єсою Гайнріха фон Кляйста «Розбитий глек». Режисер-постановник Роман Мархоліа дивував глядачів несподіваними інтерпретаціями класичного тексту, експериментами, які цілком природно виглядали на сцені академічного й драматичного. Але більше за музику і гру акторів увагу привертала мова твору. У перекладі Юрія Андруховича текст Кляйста набув мелодійності й вишуканості, хоч розповідає про дуже приземлені речі. Про підготовку книжки, що вийшла у видавництві А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, та вистави йтиметься на презентації. Учасники: Юрій Андрухович, Остап Ступка, актори театру ім. І. Франка. Модератор: Іван Малкович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram