ГоловнаКультура

Фестиваль архівного кіно "Німі ночі" пройде паралельно в Києві й Одесі

Кінофестиваль уже оголосив програму.

Фестиваль архівного кіно "Німі ночі" пройде паралельно в Києві й Одесі
Кадр из фильма "Ветер"
Фото: Центр Довженко

Фестиваль архівного кіно "Німі ночі" пройде увосьме з 28 по 30 червня в Одесі і Києві одночасно.

Як повідомляють на сайті Центру Довженка, київські покази пройдуть у самому Центрі, а одеські - в Зеленому театрі.

У програмі "Німих ночей" - вісім німих фільмів з міжнародних і українських кіноархівів. Два покази стануть репрем'єрами українських фільмів, які довго вважалися втраченим. Два фільми створені українськими кінематографістами-емігрантами - австрійським кіноактором Алекасандром Гранахом і зіркою німецького кіно 20-х років Ксенією Десні.

Тема цьогорічного фестивалю - "Повернення" - символізує повернення двох українських німих фільмів: "Людина і мавпа" Андрія Вінницького і "Свині завжди свині" Ханана Шмаїна.

"Людину і мавпу" виявили в японському Національному кіноархіві. На фестивалі показ буде супроводжуватися музикою групи Ptakh_Jung.

Сатиричну комедію учня Леся Курбаса Ханана Шмаїна знайшли у Федеральному архіві Німеччини (фільм виявив російський кінодослідник Петро Багров, а рік опісля фільм повернули в Україну). Цю картину супроводить музика групи "Хамерман Знищує Віруси".

Фото: Центр Довженка

Ксенія Десні - німецька зірка німого кіно, народилася в місті Остер. Вона з'явиться у фільмі "Вежа мовчання" Йоганнеса Гутера 1925 року. Відреставрований фондом Фрідріха Мурнау фільм покажуть з музикою групи Sed Contra Ensemble і композитора Сергія Леонтьєва, фіналіста програми Envision Sound.

"Ад'ютант царя" 1929 року франко-німецького режисера Володимира Стрижевського покажуть із музикою українського композитора і також фіналіста Envision Sound Романа Вишневського. Головну роль у цьому фільмі грає Іван Мозшухін, а серед акторів другого плану - Александр Ґранах, який пізніше отримав славу в Голлівуді.

Крім того, в програмі - фільм "Підземка" 1928 року режисера Ентоні Асквіта. Його відреставрував Британський кіноінститут, показ відбудеться в супроводі музики азербайджанського композитора і фіналіста програми Envision Sound Азера Гаджіаскерлі.

Ще один фільм з програми - "Вітер" шведського режисера Віктора Шестрема (1928, США) - озвучено київським квартетом нової музики Supremus. Драму "Вітер з порогів" Арнольда Кордюма (1929) з Миколою Садовським у головній ролі (фільм покажуть тільки в Києві) покажуть з музикою одеського колективу Artokrats).

В Одесі покажуть трилер "Ордер на арешт" Віктора Турина (1926) у супроводі групи "Вагоновожаті".

Докладна програма показів - на сайті Центру Довженка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram