ГоловнаКультура

У Раді підготували зміни до закону про підтримку кінематографії в Україні

Місцеві органи влади зможуть створювати кінокомісії з популяризації України серед іноземних кіностудій.

У Раді підготували зміни до закону про підтримку кінематографії в Україні
Николай Княжицкий
Фото: Сергей Нужненко

Нові зміни в закон "Про державну підтримку кінематографії" дозволять місцевій владі створювати кінокомісії, які дадуть змогу іноземним виробникам кіно знімати фільми.

Про це LB.ua повідомив голова Комітету ВР з питань культури і духовності, народний депутат фракції "Народний фронт" Микола Княжицький.

"Ми підготували зміни до закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (8251 від 06.04.2018). Ці зміни спрямовані на те, щоб забезпечити роботу кінокомісії - установ державної або комунальної форми власності, метою якої є популяризація України та її регіонів як привабливих локацій для кінозйомок. А також ефективне використання потенціалу української сервісної індустрії в галузі кінематографії", - заявив він.

За його словами, в деяких "містах-мільйонниках" України вже фактично діють такі кінокомісії (у Львові, в Києві тільки збираються відкривати, - ред.), проте через недостатнє врегулювання їх правового статусу, в діяльності виникають певні труднощі.

"Наш законопроект спрямований на те, щоб цю прогалину усунути. Зокрема, пропонується ввести особливості правового статусу державних кіностудій, передбачивши можливість встановлення місцевими органами систем пріоритетів для стимулювання діяльності таких кіностудій. Так, що не менш важливо, і заборон на зміну профілю діяльності в результаті приватизації", - додав він.

Княжицький висловив упевненість, що зміни буде прийнято найближчим часом і це дозволить кінокомісії працювати при органах місцевого самоврядування.

Також буде дана можливість місцевим органам у межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні. Зміни в закон дозволять місцевим радам утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії, створити систему стимулів для державних кіностудій, розташованих у межах території відповідної громади. У тому числі за рахунок покриття суб'єктам кінематографії витрат, здійснених на користь таких кіностудій.

Нагадаємо, 23 березня 2017 року Верховна Рада України затвердила Закон України "Про державну підтримку кінематографії в Україні", згідно з яким іноземним продакшн повертається частина бюджету їх проектів, які вони знімають в Україні. Втім, незважаючи на те, що закон вже діє, поки що повністю не вдається запустити його роботу: спершу Держкіно має підготувати відповідні документи, а Мінкульт - сформувати експертну раду. Крім того, на tax rebates не вистачає грошей, виділених у цьому році на кіно з бюджету: як відомо, 1 млрд грн було розділено між Держкіно та Міністерством культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram