ГоловнаКультура

Різні, але рівні: що варто подивитися на Docudays UA 2018

23 березня в Києві стартує XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, основною темою якого буде рівність і нерівність в різних їхніх проявах.

Окрім конкурсних програм DOCU/Україна, DOCU/Коротко, DOCU/Світ, на глядачів чекає шість позаконкурсних. Програма «Проста жіноча рівність» висвітлює ролі жінки в сучасному суспільстві. «Квірність» розповідає про людей, які виходять за межі гендерних стереотипів. Фільми з програми «Поважна рівність» описують дискримінацію за віком, а «Синдром рівності» говорить про людей з інвалідністю. Програма «Свята рівність» – про зв’язок нерівності з релігією, а в «Неонерівності» розглядаються різні прояви расизму та ксенофобії. Також на фестивалі буде ціла низка показів та інших заходів, які не потрапили до жодної з програм, але заслуговують на увагу.

Щоб не загубитися в різноманітті програми, LB.ua пропонує підбірку з 10 фільмів, які точно не варто пропускати.

«Жінка в полоні» Бернадетт Тузи-Ріттер

Кадр з фільму "Жінка в полоні"
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму "Жінка в полоні"

Фільм-відкриття фестивалю – це історія про сучасне рабство в сусідній Угорщині. Головна героїня Маріш протягом десяти років за борги утримується однією заможною родиною. Її зарплатня за тяжку щоденну працю – їжа, цигарки, спальне місце на вузькому складеному дивані та величезна кількість нарікань.

Присутність камери докорінно змінює життя протагоністки. Вона наважується на втечу. В цей момент режисерка припиняє бути відстороненою спостерігачкою, а стає активною співучасницею.

«Жінка в полоні» брала участь у конкурсах престижних фестивалів IDFA та Sundance.

Показ фільму відбудуться 23 березня на церемонії відкриття фестивалю, а також 24 березня для всіх бажаючих в кінотеатрі «Жовтень».

«Дельта» Олександра Течинського

Кадр з фільму "Дельта"
Фото: Надано продюсеркою фільму
Кадр з фільму "Дельта"

Українська прем’єра фільму, який отримав особливу відзнаку на Лейпцизькому кінофестивалі DOKLepzig, а також став номінантом на українську кінопремію «Золота Дзиґа».

У високій траві і туманах, десь на кордоні з Румунією, загубилось містечко Вилкове. Його називають «Українською Венецією» - через розгалужену мережу каналів, але на цьому схожість закінчується. Життя в ньому обертається навколо риболовлі та збору очерету.

Режисер був знайомий з цією місцевістю задовго до початку зйомок. Якийсь час він жив і працював там, косив очерет, рубав дрова, ловив рибу. Це дозволило йому максимально наблизитися до героїв і розповісти чесну історію про життя в дельті Дунаю.

Показ фільму відбудеться 24 березня в кінотеатрі «Україна».

«Останні люди в Алеппо» Фераса Файяда

Кадр з фільму "Останні люди в Алеппо"
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму "Останні люди в Алеппо"

Фільм про Сирійську війну, в якому увага зосереджена на діяльності організації «Білі каски», що складається зі звичайних людей, які лишилися в окупованому місті. Вони першими приходять на допомогу в постраждалі регіони, незважаючи на загрозу життю та здоров’ю.

Цього року картина була серед номінантів на «Оскар» в категорії «Кращий повнометражний документальний фільм».

Показ фільму відбудеться 25 березня в кінотеатрі «Україна».

«Дівчата «Золотого світанку» Ховарда Бюснеса

Кадр з фільму «Дівчата «Золотого світанку»
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму «Дівчата «Золотого світанку»

«Золотий світанок» – праворадикальна партія в Греції, яка попри свою неонациську ідеологію та практику, отримала значний відсоток на парламентських виборах 2012 року.

Головні героїні фільму - три жінки: дочка лідера партії Ніколаоса Міхалоліакоса, дружина одного з її членів та мати радикального активіста. Режисер намагається з’ясувати, яке ж їхнє ставлення до діяльності та ідеології партії та кому вони насправді вірні: їй чи своїм чоловікам.

Показ фільму відбудеться 26 березня в кінотеатрі «Україна».

«Майже небеса» Керол Солтер

Кадр із фільма "Майже небеса"
Фото: Docudays UA
Кадр із фільма "Майже небеса"

Китаянка Ін Лін має дуже нетиповий для підлітка підробіток. Вона працює в одному з найбільших поховальних домів країни. Борючись з власними страхами і хвилюванням, дівчина готує мерців до поховальних процесій. У вихідні дні вона ходить в парк з колегою-однолітком. Як воно, кожного дня бути максимально близько до смерті, коли тобі лише 17 років?

Стрічка отримала нагороду на Берлінському кінофестивалі в конкурсній програмі «Generation 14Plus» та Премію британського незалежного кіно в номінації «Найкращий британський документальний фільм».

Покази фільму відбудуться 24 та 25 березня в кінотеатрі «Україна».

«Сакральне» Томаса Леннона

Кадр з фільму "Сакральне"
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму "Сакральне"

Оскароносний режисер Томас Леннон в своїх роботах досліджує історію та соціологію через засоби кінематографа. Цього разу він вирішив, ні багато, ні мало, кинути узагальнений погляд на світові релігії. Для цього сорок кінематографістів об’їздили 28 країн, зокрема й Україну. Грандіозна за своїми масштабами картина об’єднує широкі мазки та інтимні деталі життя людей від народження до смерті.

Фільм був презентований на IDFA, а також отримав нагороду журі на Міжнародному кінофестивалі RiverRun в США.

Показ фільму відбудеться 26 березня в кінотеатрі «Україна».

«Параджанов. Квиток у вічність» Гаррі Тамразяна

Кадр з фільму «Параджанов. Квиток у вічність»
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму «Параджанов. Квиток у вічність»

Є щось символічне в тому, що більш ніж через півстоліття після прем’єри «Тіней забутих предків» у тому ж кінотеатрі відбудеться показ та обговорення фільму про Сергія Параджанова.

Про життя і творчість цього видатного режисера знято десятки, а то й сотні документальних фільмів. Цю картину зрежисував директор вірменської служби «Радіо свобода». Це дає надію на те, що цього разу до портрету художника будуть додані нові чіткі деталі без зайвих сентиментальних та героїчних відтінків.

В фільмі використані архівні кадри, зняті в останній рік життя Сергія Параджанова.

Показ фільму відбудеться 28 березня в кінотеатрі «Україна».

«Перед поверненням на землю» Арунаса Мателіса

Кадр з фільму «Перед поверненням на землю»
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму «Перед поверненням на землю»

В рамках фестивалю пройде ретроспектива литовського документаліста Арунаса Мателіса, який цього року є одним з членів журі. Глядачам буде представлено перші експериментальні короткометражні фільми та остання повнометражна робота режисера «Дивовижні невдахи. Інший світ» про велосипедистів, які весь час їдуть позаду.

«Перед поверненням на Землю» - це перший повнометражний фільм режисера, який відразу отримав безліч нагород на престижних фестивалях. Він був знятий в 2005 році у Вільнюській лікарні для дітей, хворих на лейкемію. Там лікувалася його дочка, але історія не про неї, а про інших дітей, про їхню жагу до життя та мудрість.

Покази фільму відбудуться 24 та 27 березня в кінотеатрі «Жовтень».

«Михайло та Даниїл» Андрія Загданського

Кадр з фільму «Михайло та Даниїл»
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму «Михайло та Даниїл»

В 1992 році Андрій Загданський вже знімав київського художника Михайла Щиголя та його сина Даниїла, який має дитячий церебральний параліч. Це була коротка пронизлива історія про батька, який самостійно бореться за майбутнє власної дитини. Він розповідає про те, як вони їздили в Чехословаччину і там дали надію на мінімальні залишки слуху в Дані. Більш ніж через двадцять років режисер повертається до своїх героїв, щоб зробити нову картину. Зараз вони живуть в Чехії.

Цей фільм - про стосунки між батьком і сином, який виріс, але так і залишився дитиною.

Андрій Загданський – це режисер, який починав ще за часів кіностудії «Київнаукфільм», але за ним і сьогодні цікаво спостерігати, оскільки він не тільки тримає планку на високому рівні, але й з кожним своїм фільмом демонструє новий виток творчого розвитку.

Покази фільму відбудуться 27 та 28 березня в кінотеатрі «Жовтень».

«Документи епохи» (1928) Леонід Могилевський

Кадр з фільму "Документи епохи"
Фото: Docudays UA
Кадр з фільму "Документи епохи"

Під час закриття фестивалю покажуть монтажний фільм 1928 року Леоніда Могилевського, який більш відомий в світі, як французький авангардист Леонід Могі.

Картина складена з хроніки перших двох десятиліть двадцятого століття. Буремний час протестів, страйків, революції, громадянської війни. На екрані пробігають події та постаті з підручників історії. Фільм, який побачив світ в 1928 році, не міг обійти цензурні та ідеологічні правки, та попри це, він не втрачає своєї цінності як свідчення епохи.

Центр Довженка запланував цілий кіноперформанс за участю джазового експериментального колективу «Сон Сови», який поєднує академічний авангард та сучасні мотиви.

Покази фільму відбудуться 29 та 30 березня в приміщені Національного центру Олександра Довженка.

Розклад показів Docudays UA-2018 - на сайті кінофестивалю.

Альона ПензійАльона Пензій, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram