ГоловнаКультура

Docudays UA завершиться показом хроніки "Документи епохи" про Україну 1918-1928 років

Фільм зняв Леонід Могилевський, який пізніше виїхав у Францію і став там відомим авангардним режисером.

Docudays UA завершиться показом хроніки "Документи епохи" про Україну 1918-1928 років
Фото: Центр Довженко

У день закриття Міжнародного фестивалю кіно про права людини Docudays UA, 30 березня, покажуть хроніку "Документи епохи" Леоніда Могилевського в супроводі музики міні-оркестру "Сон Сови".

Як повідомляє Центр Довженка, в хроніці об'єднано кадри України епохи кінця Першої світової війни і до кінця 20-х років.

Фільм створено в стилістиці конструктивістської системи "монтажу фактів" - його створив український режисер Леонид Могилевський в останній рік свого перебування в Україні. Потім він поїхав у Францію, де став відомим під ім'ям Леоніда Могі, був одним з найважливіших представників французького авангарду, чиї фільми надихали Квентіна Тарантіно.

Раніше вважалося, що фільми Могі, створені в Радянському Союзі, втрачено. Цей фільм виявлено в Центральному державному кінофотоархіві імені Пшеничного.

Леонід Могилевський (1899-1976) - режисер, кінематографіст і письменник, один з піонерів української кінохроніки. Разом з Довженком ініціював створення першої кінотеки українських фільмів. Наприкінці 20-х років емігрував у Францію, а потім - під час Другої світової війни - у США, після чого повернувся до Європи і знімав у Франції й Італії. Після від'їзду з СРСР зняв близько 20 фільмів, серед яких - "Париж уночі" (1943) і "Аравійська операція" (1944). Цими фільмами, зокрема, надихався Квентін Тарантіно, коли знімав "Безславних виродків".

"Документи епохи" - монтажний фільм, створений на основі 40000 метрів хроніки 1917-1922 років. "Не дивлячись на те, що хроніка у фільмі пропущена через сито ідеологізованих інтертитрів, які десь коректують, десь фальсифікують історичні події, "Документи епохи" залишаються безпрецедентним і дуже цінним візуальним свідченням найбільш драматичних сторінок української історії ХХ століття", - пише центр Довженка.

Саундтрек до фільму написав гурт "Сон Сови".

Фото: Центр Довженка

Прем'єра музичного кіноперформансу відбудеться 30 березня. Подробиці - на сторінці події у фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram