ГоловнаКультура

Колегія Мінкульту відхилила рекомендації щодо патріотичного кіно в їх нинішній редакції

Вирішено доопрацювати проект рекомендацій за участю професіоналів кіноіндустрії.

Колегія Мінкульту відхилила рекомендації щодо патріотичного кіно в їх нинішній редакції
Заседание коллегии Минкульта, 27.02.2018
Фото: LB.ua

У Міністерстві культури відбулося засідання колегії, де розглядався проект рекомендацій, що вважати патріотичним кіно.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, в результаті обговорень колегія прийняла рішення відхилити проект в його нинішній редакції і доопрацювати його, консультуючись з професіоналами кіноіндустрії - зокрема профільними асоціаціями.

Усі присутні проголосували "за", крім Олександра Ройтбурда, який утримався. Художник вважає, що не потрібні критерії оцінки патріотичності і що цими рекомендаціями Мінкульт наближає культуру до пропагандистського обслуговування влади.

При цьому члени колегії висловлювали сумнів щодо поділу суми на кіно між двома органами управління і дивувалися, чому у формулюванні проекту звучать телефільми. Перша заступниця міністра культури Світлана Фоменко, яка очолювала засідання, зазначила, що Мінкульт виконує закон про державний бюджет на 2018 рік і, відповідно, повинен прописати порядок використання коштів. Без формулювання, що таке патріотичне кіно, це зробити не можна.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко, який теж є членом колегії, заявив, що всі фільми, підтримані Держкіно, є патріотичним. "Прем'єра фільму Марисі Нікітюк "Коли падають дерева" на Берлінале - це патріотично. Не можна розглядати пропоновані критерії без процедури відбору кінопроектів і формування експертної комісії", - додав він.

Представник кіноіндустрії, продюсер Дмитро Суханов заявив, що через недофінансування Держкіно (нагадаємо, спочатку очікувалося, що воно отримає 1 млрд грн на 2018 рік, потім гроші розділили - прим.) зриваються ко-продукційні домовленості з міжнародними партнерами.

Нагадаємо, що Міністерство культури буде розпоряджатися 500 млн грн, виділеними в бюджеті на "кіно патріотичної спрямованості". У зв'язку з цим вирішено створити окрему експертну комісію, яка буде приймати рішення про виділення грошей на той чи інший проект.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram