ГоловнаКультура

Український письменник Володимир Рафєєнко 2011-го передбачив уторгнення ворога на Донбас

"Ще навесні 2014-го я не вірив, що Донецьк може стати "неукраїнським". 

Український письменник Володимир Рафєєнко 2011-го передбачив уторгнення ворога на Донбас
Фото: Зеркало недели

Український письменник Володимир Рафєєнко, що претендує на Національну премію України ім. Т. Шевченка, ще 2011 року передбачив уторгнення ворога на Донбас.

"Були різні передчуття. Але як їх трактувати? У моїй попередній книзі "Демон Декарта", як і в останній, дії відбуваються в умовному місті Z, прообразом якого є Донецьк. "Демон" був написаний 2011-го і закінчується тим, що до міста входять війська. Тому, напевно, якесь передчуття було...", - розповідає письменник в інтерв'ю для ZN.UA.

За словами Рафєєнка, ще навесні 2014-го він не вірив, що Донецьк може стати "неукраїнським" і не шукав жодних шляхів відступу.

"Тому й мій від'їзд до Києва став спонтанним, непідготовленим, дуже травматичним і важким. Навіть коли почалися тривожні процеси в Донецьку, мені здавалося, що місто залишиться українським. Того, що сталося, простий громадянин не міг передбачити. Це, можливо, могли передбачити лише ті люди, які безпосередньо планували спецоперації щодо анексії Криму, анексії Донбасу. А простий обиватель, яким я і себе вважаю, був не в змозі щось "знати". Різні відчуття іноді беремо до уваги, іноді не беремо. Інше питання - що з того може витікати?", - сказав Рафєєнко.

Напередодні повідомлялося, що Захарченко нагородив замначальника Генштабу РФ годинником за внесок у створення "ДНР".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram