ГоловнаКультура

"Інститутська була б ідеальним варіантом для музею сучасного мистецтва, але його вже немає", - директор НХМУ

В ідеалі для музею треба будувати нове приміщення, але музейники готові прийняти в дар готову будівлю.

"Інститутська була б ідеальним варіантом для музею сучасного мистецтва, але його вже немає", - директор НХМУ
Юлия Литвинец
Фото: Макс Левин

Ідеальним сценарієм для створення в Україні музею сучасного мистецтва було б будівництво нової будівлі на вулиці Інститутській.

Таку думку висловила генеральний директор Національного художнього музею Юлія Литвинець на круглому столі в Інституті Горшеніна. Конспект обговорення можна почитати за посиланням.

"Але повернемося до історії і реального стану речей. Скільки у нас взагалі було побудовано будинків для музеїв, наприклад, в Києві? Тобто, будівель, які будувалися з розумінням хоча б елементарних потреб музейної справи", - говорить Литвинець.

"Хотілося б не пристосовуватися до якогось приміщення, а побудувати гарне з урахуванням сучасних вимог до зберігання картин, тому що артефакти, як і люди, не живуть вічно, і наше завдання - якомога довше їх зберігати", - додає вона.

Литвинець також заявляє, що фондосховища Національного художнього музею України переповнені: "Ми переставляємо картини з одного місця на інше, і як тільки шматок простору звільняється, виникає черга з експонатів. Це ненормальна ситуація. Потрібно будувати музей, далі просто нікуди".

Нагадаємо, Юлія Литвинець заявляла, що у НХМУ підписано меморандум з Музеєм Майдану, в якому було прописано, що майбутню будівлю на Інститутській розділять два музеї. Але в результаті політичної волі територія на Інститутській віддана під Музей Майдану, а про музеї сучасного мистецтва поки що ніхто не говорить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram