ГоловнаКультура

У будинку Сікорських збираються відкрити музей

А квартал навколо будівлі - перетворити на культурний кластер.

У будинку Сікорських збираються відкрити музей
Дом Сикорских

Триповерхову будівлю за адресою вул. Ярославів Вал, 15-ю, де народився і виріс авіаконструктор Ігор Сікорський, будуть реставрувати і відкриють у ній музей.

Про це розповіли ініціатори проекту реставрації на круглому столі, повідомляє видання Хмарочос.

У будинку планують відкрити музей сім'ї Сікорських і науково-технічний центр, а навколишній квартал перетворити на культурно-туристичний кластер.

Протягом 15 років будинок належав міжнародному благодійному фонду "Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського", який, утім, не займався будинком і порушував усі вимоги збереження пам'ятки, що призвело до практичного руйнування.

Торік будівлю повернули в держвласність.

Ініціативна група з питань реставрації будинку збирається не тільки відремонтувати його, а й відкрити музей. На першому поверсі хочуть відновити оригінальні інтер'єри будинку - там будуть кімнати, пов'язані з життям і побутом сім'ї Сікорського. На інших двох поверхах буде центр науково-технічної творчості.

Нинішнім балансоутримувачем будівлі є директор готелю "Козацький". В.о. директора готелю Борис Каплонов заявляє, що готовий сплатити геологічне дослідження, дослідження фундаменту, топографію та виконання ескізного проекту для майбутнього музею за рахунок прибутку готелю.

Директор проектного інституту "УкрНДІпроектреставрація" Василь Тимкович впевнений, що за наступний рік можна буде провести всі необхідні наукові дослідження і присвоїти дому Сікорського статус пам'ятки.

Очікується, що вже скоро будинок Сікоркого внесуть до національного реєстру пам'яток України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram