ГоловнаКультура

Помер багаторічний голова видавництва "Смолоскип" Осип Зінкевич

Він керував ним 50 років, видав понад 500 книг.

18 вересня на 93-му році життя помер засновник і багаторічний керівник благодійного фонду "Смолоскип" і однойменного видавництва Осип Зінкевич.

"Помер засновник і багаторічний президент Міжнародного благодійного фонду "Смолоскип", голова видавництва "Смолоскип", меценат, інтелектуал і подвижник Осип Зінкевич. Працівники фонду та видавництва глибоко сумують через цю непоправну втрату і висловлюють щирі співчуття родині пана Зінкевича. Пам'ять про нього буде в наших серцях вічно", - йдеться в фейсбуці видавництва.

Осип Зінкевич народився 4 січня 1925 року на території нинішньої Івано-Франківської області. Після Другої світової війни він опинився в Західній Німеччині, навчався в таборі біженців. Потім потрапив до Парижа, де закінчив у 1954 році інститут індустріальної хімії. Був учасником декількох українських молодіжних організацій. У 1956 році переїхав до США, де працював у дослідницькій хімічній лабораторії.

У 1967 році заснував у Балтіморі видавництво "Смолоскип". Воно друкувало, з-поміж іншого, твори Миколи Хвильового, Олени Теліги, Ліни Костенко, Василя Стуса, Євгена Сверстюка, Василя Стуса, Леся Курбаса.

"Осип Зінкевич упродовж 50 років керував фондом і видавництвом "Смолоскип", видав понад 500 книг, займався пам'яттю забутих і репресованих письменників і відкрив шлях у літературу сотням молодих художників. Його ніхто не замінить, і ніщо не втішить нас у нашому горі", - йдеться в заяві видавництва.

Після здобуття Україною незалежності Зінкевич повернувся до Києва і перевіз сюди своє видавництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram