ГоловнаКультура

Магазин, на якому зафарбували майданівські графіті, закрився

Власник "Емпоріум" стверджує, що графіті знищили якісь "провокатори".

Магазин, на якому зафарбували майданівські графіті, закрився
Фото: Макс Требухов

Меблевий магазин "Емпоріум", на фасаді якого зафарбували графіті із зображенням класиків української літератури, створені під час Революції гідності, і які були експонатами Музею Майдану, закрився. Про це повідомив власник магазину Ігор Доценко.

"Шановні громадяни! Салон Емпоріум закритий!" - написав він у фейсбуці.

Доценко стверджує, що графіті знищили якісь "провокатори".

"Незважаючи на те, що ми три з половиною роки дивилися і доглядали за графіті, ми стали заручниками провокаторів, які і зафарбували ці роботи, вчинивши цей вандалізм", - написав він.

Водночас в Інституті історії України НАНУ підозрюють у знищенні графіті власників магазину "Емпоріум".

"Підозрюємо, що графіті знищив власник магазину "Емпоріум", який є орендарем приміщення Інституту української мови НАН України, без погодження з власником будинку (будинок по вул. Грушевського, 4 є власністю НАН України і перебуває на балансі Інституту історії України НАН України, який не погодив договір оренди Інституту української мови з власником "Емпоріум") і всупереч охоронному законодавству (графіті на Грушевського, 4 є пам'яткою історії згідно з наказом Міністерства культури Україн і від 15.10.2014 №869)", - повідомляють у фейсбуці інституту.

Нагадаємо, "Ікони революції" з портретами і цитатами Лесі Українки, Івана Франка і Тараса Шевченка було створено художником під ніком Sociopath 10 лютого 2014 року під час обстрілу Майдану. Вони розміщувалися на самому початку вулиці Грушевського.

2 вересня 2017 року стало відомо, що графіті були знищені.

Будинки по вулиці Грушевського (номер 1, 2, 3 і 4) були внесені до реєстру пам'яток місцевого значення міста Києва наказом Мінкульту від 15 жовтня 2014 роки (наказ №869). Назва об'єкта - "Місце бойових дій і масової загибелі громадян у районі вулиці Грушевського в Києві під час акцій протесту в лютому 2014 року", охоронний номер 937-Кв.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знищення майданівських графіті на вулиці Грушевського, 4, а активісти патріотичних організацій провели біля магазину меблів "Емпоріум" протестну акцію і розбили в ньому вікна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram