ГоловнаКультура

В'ятрович піде в поліцію у зв'язку зі знищенням майданівських графіті

"Графіті на Грушевського - пам'ятник історії згідно з наказом Мінкультури".

В'ятрович піде в поліцію у зв'язку зі знищенням майданівських графіті
Фото: dyvys.in

Український інститут національної пам'яті вважає, що знищення майданівських графіті "Ікони революції" на стінах магазину "Емпоріум" в Києві підпадає під статтю 298 Кримінального кодексу.

Про це повідомив його директор Володимир В'ятрович.

"Український інститут національної пам'яті готує звернення в поліцію і Генеральну прокуратуру за фактом вандалізму. Графіті на Грушевського - пам'ятник історії згідно з наказом Мінкультури від 15.10.2014 №869. Їх знищення є злочином і підпадає під дію ч.2 ст.298 Кримінального кодексу - умисне незаконне знищення, руйнування, пошкодження об'єкту культурної спадщини або її частини", - написав він у фейсбуці.

Будинки на вулиці Грушевського (номер 1, 2, 3 і 4) були внесені до реєстру пам'яток місцевого значення міста Києва наказом Мінкульту від 15 жовтня 2014 року (наказ №869). Назва об'єкта - "Місце бойових дій і масової загибелі громадян в районі вулиці Грушевського в Києві під час акцій протесту в лютому 2014 року", охоронний номер 937-Кв.

Нагадаємо, "Ікони революції" з портретами і цитатами Лесі Українки, Івана Франка і Тараса Шевченка створено художником під ніком Sociopath 10 лютого 2014 року під час обстрілу Майдану. Вони були на самому початку вулиці Грушевського.

2 вересня стало відомо, що графіті були знищені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram