ГоловнаКультура

У Мінкульті створять директорати замість департаментів

Мінкультури - одне з 10 "пілотних" міністерств, у яких проходить реорганізація.

У Мінкульті створять директорати замість департаментів
Фото: politeka.net

Міністерство культури отримає нову структуру після завершення реорганізації.

Як повідомила в інтерв'ю LB.ua  перша заступниця міністра Світлана Фоменко, Мінкульт - одне з десяти "пілотних" міністерств, які потрапили під реорганізацію і функціональне обстеження.

"Нам пощастило - історію, яка зараз у Кабміні, ми почали рік тому, - розповіла Фоменко. - Торік ми попросили Європейську комісію провести в нас функціональне обстеження. У травні воно завершилося, і на засіданні уряду ми подали звіт - експерти прилетіли з Бельгії, щоб розповісти, як має виглядати міністерство культури XXI століття".

У новій структурі міністерства культури замість департаментів буде п'ять генеральних директоратів, обов'язки яких будуть розділені за принципом розподілу політик.

"Ідея в тому, щоб позбавити директорат функцій надання адмінпослуг і управління майном", - додає Фоменко.

Директорат, який буде в усіх міністерствах, - стратегічного планування та євроінтеграції. Крім того, в Мінкульті створять директорат з питань спадщини, з питань мовної політики, з питань етнополітики та релігій і директорат мистецтв.

Заступник міністра підкреслила, що в майбутньому в Мінкульті хочуть створити директорат культурних і креативних індустрій, який займався б кіно, бібліотечною справою й інноваційними індустріями.

"Закладена в цю реформу філософія полягає в тому, що міністерство виробляє політику, а інституції (Держкіно, Інститут книги - прим.) її реалізовують. Тобто ми створюємо правила гри, а вони грають за цими правилами. Зараз трохи дивна ситуація - через браку ресурсів міністерство не може самостійно виробляти політику і делегує це інституціям", - пояснює Світлана Фоменко.

Керівників директоратів будуть вибирати на конкурсних засадах строком на 5 років. Як заявляють у міністерстві, вимоги до них будуть високими й умови роботи теж. У Мінкульті обіцяють, що керівники директоратів будуть зберігати інституційну пам'ять, тож, незважаючи на зміну міністрів, кардинальної зміни політик у міністерстві не буде.

Першим створеним директоратом у Мінкульті буде директорат стратегічного планування, другим - з питань релігій та етнополітики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram