ГоловнаКультура

Україна оголосила в розшук 52 картини з Сімферопольського музею

Серед них - твори Айвазовського, Шишкіна, Левітана.

Україна оголосила в розшук 52 картини з Сімферопольського музею
Болото (этюд)
Фото: Исаак Левитан

Україна оголосила в міжнародний розшук за каналами Інтерполу 52 картини, які в березні 2014 року було передано в Сімферопольський художній музей.

Як зазначено в повідомленні прокуратури АР Крим, твори художників XVIII-XIX століття з Музейного фонду України були незаконно передані в Сімферопольський музей. Серед них - твори Айвазовського, Шишкіна, Левітана, Полєнова, Кричевського, Жуковського.

Напередодні окупації півострова ці картини були вивезені для показу в маріупольському художньому музеї імені А. Куїнджі на виставці "Російське й українське мистецтво кінця XVIII - початку XX століть". Вона повинна була працювати до кінця травня, але картини достроково повернули на півострів.

На цей момент прокурори прокуратури Автономної Республіки Крим і слідчі Головного управління Національної поліції АР Крим встановили фотознімки музейних предметів, орієнтовна оціночна вартість яких на 20 березня 2014 року становила 1 млн 324 тис. доларів США.

"Оголошення культурних цінностей у розшук Інтерполу прискорить процес їх повернення до Музейного фонду України. Прокуратура надаватиме правову оцінку за кожним фактом незаконного заволодіння та користування надбанням, що належить нашій державі. Винні особи будуть відповідати перед законом. Це вже не перший результат роботи в цьому напрямку. Нагадаю, що в грудні минулого року Окружний суд Амстердама своїм рішенням визнав, що колекція "Скіфського золота" належить Україні і має бути повернена на її територію", - прокоментував прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

Нагадаємо, що Україна судиться з кримськими музеями за колекцію скіфського золота, яку до окупації півострова було вивезено для експонування в Нідерланди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram