ГоловнаКультура
Спецтема
"Проект Енеїда"

У Нацмузеї пройде виставка про "Енеїду" Котляревського

Куратори планують досліджувати історію українського мистецтва через поему.

У Нацмузеї пройде виставка про "Енеїду" Котляревського
Георгий Нарбут, "Эней и его войско" 1919
Фото: НХМУ

Наприкінці серпня в Національному художньому музеї відкриється виставка "Проект Енеїда", присвячена поемі Івана Котляревського.

Про це повідомляє прес-служба НХМУ.

"За 175 років від першої повної публікаії книга набула власну візуальність, яка багато розповідає про Україну в різні періоди, - йдеться в описі виставки. - Ювілей культової для української культури книги почали в рамках фокус-теми Книжкового Арсеналу-2017, але зріз ілюстративної складової "Енеїди" жодного разу не показували широкому загалу".

За допомогою "Енеїди" куратори виставки Павло Гудімов, Діана Клочко, Данило Нікітін і Поліна Ліміна досліджують історію української держави і культури.

"Поки що констатую: до магічного перетворення "малоросійського переложіня" в повноцінний український епос найбільше причетні художники-ілюстратори. Вони не побоялися послідовно, упродовж десятиліть нарощувати силу образів у різних видах і жанрах образотворчого мистецтва, ніби підхоплюючи і осучаснюючи складні теми, які дійшли до них із глибини століть", - розповідає Діана Клочко.

На виставці "Проект Енеїда" покажуть 200 артефактів: ілюстрації, станковий живопис, графіку, театральні афіші, мультиплікацію, фото- і відеоматеріали, книжкові видання, що стосуються візуальних образів поеми Котляревського з приватних колекцій і 11 музеїв України.

У рамках експозиції відбудеться і гастрономічний проект: ресторатор Дмитро Борисов відтворить у стінах НХМУ легендарне кафе "Еней", що тривалий час було центром інтелектуального життя Києва.

Виставка відкриється 24 серпня. Зараз там триває ретроспектива Федора Кричеського, яка завершиться 13 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram