ГоловнаКультура

Оголошено лонг-ліст Букерівської премії-2017

До списку увійшли 13 англомовних авторів.

У лонг-ліст Букерівської премії, яку присуджують у галузі літератури англійською мовою з 1969 року, увійшли 13 авторів.

Список номінантів опубліковано на офіційному сайті премії.

Претенденти на премію:

  1. Пол Остер ("4,3,2,1");
  2. Джордж Сондерс (Lincoln in the Bardo);
  3. Емілі Фрідлунд ("Історія Вовків");
  4. Алі Сміт ("Осінь");
  5. Зеді Сміт ("Час свінгу");
  6. Фіона Мозлі (Elmet);
  7. Джон Макгрегор ("Резервуар 13");
  8. Мохсин Хамід ("Вихід на Захід");
  9. Каміла Шамзі ("Домашнє вогнище");
  10. Себастьян Баррі ("Дні без кінця");
  11. Майк Маккормак ("Сонячні кості");
  12. Арундаті Рой ("Міністерство найвищого щастя");
  13. Колсон Вайтхед ("Підземна залізниця").

Відзначимо, що серед фігурантів лонг-ліста - як дебютанти, так і вже відомі автори. Арундхаті Рой вже одного разу була переможницею премії. Її другий роман "Міністерство найвищого щастя" з'явився через 20 років після її переможного роману "Бог дрібниць" (1996) (весь цей час вона займалася політичною діяльністю).

Мохсин Хамід потрапляв у лонг-ліст у 2007 році з романом "Фундаменталіст мимоволі". У 2005 році роман Зеді Сміт "Про красу" потрапив у шорт-ліст, так само як і книга "Випадкове" Алі Сміт, і роман "Довгий шлях" Себастьяна Баррі.

Джон Макгрегор також був у цьому списку двічі - в 2003 році з книгою "Якщо ніхто не говорить про чудові речі" і в 2006 році з "Так багато способів почати".

Пол Остер пише фантастику вже протягом 35 років: "4, 3, 2, 1" - його 20-й роман. Нор Джордж Сондерс був відомий своїми короткими розповідями. Майк МакКормак отримав премію Голдмітс за той самий роман, який висувається на "Букера", феміністка Каміла Шамсі і Колсон Вайтхед (володар Пулітцерівської премії-2017) також доволі відомі.

У лонг-лісті - два дебюти: Емілі Фрідлунд і Фіони Мозлі. Фрідлунд відома як авторка коротких оповідань, тоді як роман Мозлі "Elmet" вийде тільки 10 серпня.

Букерівська премія - одна з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури. До 2013 року присуджувалася авторові, що проживає в одній з країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве, за роман, написаний англійською мовою. З 2014 року премію вручають за роман, написаний англійською, незалежно від громадянства автора.

У 2016 році лауреатом уперше став американець - Пол Бейті за сатиричний роман про расову політику в США під назвою "Розпродаж".

Шорт-ліст Букера-2017 стане відомо 13 вересня, а лауреата оголосять 17 жовтня. Переможець отримає 50 тис. фунтів стерлінгів, а кожен фігурант шорт-ліста - по 2500 фунтів.

Паралельно, з 2004 року, вручають Міжнародну Букерівську премію. Її лауреатом у 2017 році став ізраїльський письменник і журналіст Давид Гроссман. Його книгу "Кінь входить у бар" визнано найкращою серед 126 інших книг і здобула прихильність п'ятьох суддів. Уже другий рік поспіль премія в розмірі 60 тис. фунтів стерлінгів вручається не тільки автору, а також його перекладачеві на англійську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram