ГоловнаСвіт

Сенат Франції ухвалив законопроект про боротьбу з тероризмом, обіцяний Макроном

Правозахисники закликали Париж відмовитися від ухвалення нового "антитерористичного" закону.

Сенат Франції ухвалив законопроект про боротьбу з тероризмом, обіцяний Макроном
Макрон
Фото: EPA/UPG

У ніч на середу, 19 липня, верхня палата парламенту Франції - Сенат - більшістю голосів прийняла законопроект про боротьбу з тероризмом.

Про це повідомляє DW

У першому читанні за прийняття законопроекту проголосували 229 сенаторів, проти - 106. У жовтні свою думку про законопроект повинна висловити нижня палата парламенту - Національні збори.

Цей закон був одним з пунктів передвиборної програми президента країни Еммануеля Макрона. Він має забезпечити умови для скасування режиму надзвичайного стану, введеного після терактів 13 листопада 2015 року і вже шість разів продовжених. Термін його дії спливає 1 листопада.

Новий закон в ослабленій формі повинен зберегти в руках правоохоронців особливі інструменти боротьби з терористичною загрозою. Зокрема, полегшуються можливості проведення обшуків у квартирах підозрюваних, дозволено тимчасово закривати мечеті і молитовні приміщення, якщо там існує терористична пропаганда. Передбачається також створення так званих зон безпеки при проведенні великих заходів.

Міжнародні правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watch закликали Париж відмовитися від прийняття закону, оскільки, на їхню думку, він обмежує основні громадянські свободи.

Нагадаємо, що раніше в липні парламент Франції вшосте  продовжив режим НС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram