ГоловнаКультура

Росія незаконно вивезла з окупованого Криму 450 музейних експонатів, - Мінкульт

У Москві відкрилася виставка "Пантікапей і Фанагорія. Дві столиці Боспорського царства".

Росія незаконно вивезла з окупованого Криму 450 музейних експонатів, - Мінкульт
Фото: www.mos.ru

Міністерство культури України обурене проведенням у Москві виставки "Пантікапей і Фанагорія. Дві столиці Боспорського царства", на яку з Криму привезли українську культурну спадщину.

Про це йдеться в заяві Міністерства культури України.

На виставці, яку відкрили 29 червня в московському Державному музеї образотворчих мистецтв ім. Пушкіна, представлено 450 раритетних експонатів, у тому числі археологічні предмети з фондів Керченського історико-культурного заповідника, йдеться в заяві. Вказується, що виставка "позичених" експонатів триватиме до 17 вересня. Про подальшу долю знахідок поки що невідомо.

"Цей факт свідчить про цинічне порушення положень таких міжнародних актів, як Конвенція про закони і звичаї сухопутної війни, Конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Конвенція про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності та Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини і Резолюції Ради Безпеки ООН 2347", - йдеться в заяві.

У документі наголошено, що культурні цінності, які перебувають у музеях Автономної Республіки Крим, - це музейні предмети, які є невід'ємною частиною державної частини Музейного фонду України та власністю держави Україна, національним багатством, невід'ємною складовою культурної спадщини України і охороняються міжнародним і національним законодавством.

"Незаконно вивезені з території України культурні цінності підлягають поверненню в Україну", - йдеться в заяві.

У Мінкульті уточнили, що на сьогодні жодних звернень за дозволом на проведення археологічних розвідок, розкопок на території Криму і Севастополя не надходило, а в державну частину Музейного фонду України не передавали предметів, знайдених археологами на території півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram