ГоловнаКультура

Садибу Мурашка в Києві відреставрують за 5 млн гривень

У будівлі можуть відкрити музей, галерею чи художню школу.

Садибу Мурашка в Києві відреставрують за 5 млн гривень
Фото: Тарас Спивак

На реставрацію напівзруйнованої садиби художника Олександра Мурашка передбачено 4,8 млн грн, повідомили виданню 44.ua в прес-службі заступника голови КМДА Ганни Старостенко.

"Цього року місто продовжить роботи з реставрації садиби Мурашка, яка довгий час була в жахливому занедбаному стані. Зараз за результатами освоєно 418 тис. грн. Крім того, найближчим часом буде оголошено відкритий тендер на закупівлю будівельних робіт для інших будівель садиби на суму 4,37 млн грн", - сказали там.

В аварійній будівлі ремонтують дах, демонтують балкони, дерев'яні балкові перекриття і перегородки, а також посилять дверні та віконні прорізи.

Як відзначили в прес-службі, зараз обговорюють питання призначення садиби після реставрації. Розглядають варіанти музею, галереї чи художньої школи.

Нагадаємо, роботи з реставрації садиби Мурашка, розташованої на Малій Житомирській, почалися в листопаді минулого року.

У цьому будинку приблизно до свого повноліття ріс відомий український художник Олександр Мурашко. Тут була іконописна майстерня Олександра Мурашка-старшого - вітчима майбутнього художника, який забрав пасинка до Києва допомагати йому з роботою. Після смерті вітчима будинок перейшов у спадок Мурашку-молодшому, і він одразу ж продав його, а на виручені гроші купив невеликий будинок із садом на Багговутівській.

Садиба Мурашка, захищена охоронної табличкою, зараз у напівзруйнованому стані. У 2015 році суд повернув її місту після того, як власник не виконав своїх зобов'язань із реставрації будівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram