ГоловнаКультура

Дональд Трамп планує урізати фінансування культури на $3,1 млрд

Ці гроші підуть на оборону і будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Дональд Трамп планує урізати фінансування культури на $3,1 млрд
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп вніс пропозиції до бюджету, згідно з якими 19 незалежних агентств, включаючи Національний фонд мистецтв (The National Endowment for the Arts), Національний фонд гуманітарних наук (The National Endowment for the Humanities), Інститут Музею і Бібліотек (the Institute of Museum and Library Services) та інші, перестануть отримувати державне фінансування.

Як повідомляє The Art Newspaper, їх сумарне фінансування становить 3,1 млрд доларів. Його буде перенаправлено у збільшений на 52,3 млрд доларів бюджет на оборону і 2,8 млрд на Міністерство внутрішньої безпеки, яке буде фінансувати будівництво стіни між США і Мексикою.

Урізання фінансування також торкнеться Національної художньої галереї і Смітсонівського інституту.

Представники мистецької та гуманітарної спільнот вже висловили свій протест у зв'язку з рішенням президента. Americans for the Arts Action Fund розповсюдив заяву: "Понад 50 років Фонд мистецтв розширював доступ до мистецтва для всіх американців, давав гранти в кожному окрузі та в кожному штаті, засновував практику арт-терапії для 12 військових госпіталів, щоб допомогти солдатам в лікуванні важких поранень головного мозку".

У повідомленні також йдеться, що NEA є важливою складовою економіки: завдяки його роботі культурна індустрія США становить 4,2% національного ВВП (обіг 730 млрд доларів) і підтримує 4,8 мільйонів робочих місць.

Проти урізання фінансування виступила асоціація директорів музеїв, а Національний центр досліджень мистецтв (The National Center for Arts Research) оприлюднив звіт, в якому проаналізував вплив мистецтва на реальне життя людей в країні. Згідно зі звітом, музеї вклали 9,95 мільярдів доларів в американську економіку.

"Мистецтво і культура - не просто "десь там", і не просто елітна частина населення. Вони набагато ближче до кожної людини, ніж заведено вважати", - йдеться у звіті. Автори звіту, Занні Восс і Гленн Б. Восс, що працюють у центрі досліджень, вважають, що урізанням коштів на культуру людям навіюється, ніби мистецтво - це щось неважливе для більшості американців.

Washington Post зазначає, що не всі культурні сфери постраждають від змін в бюджеты - принаймні, не відразу. Але всі вони "повинні будуть придумати, як їм вижити і що потрібно зробити для того, щоб продовжити виконувати свої фундаментальні цілі".

Видання додає, що в минулому році Національний фонд мистецтв роздав грантів на 47 млн доларів - у 50 штатах. Це дозволило підключити уряди штатів до фінансування проектів на суму 368 млн доларів. Кількість грантів склала 24 тисячі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram