ГоловнаКультура

Сергій Жадан закликав Євгена Нищука взяти участь у культурній політиці Харкова

Поет виклав звернення до міністра культури. 

Сергій Жадан закликав Євгена Нищука взяти участь у культурній політиці Харкова
Фото: Facebook / Сергій Жадан [офіційна сторінка]

Письменник, поет і музикант  Сергій Жадан оприлюднив звернення до міністра культури Євгена Нищука щодо ситуації, яка склалася в Харкові.

Звернення викладено на офіційній сторінці Жадана у фейсбуці.

У ньому Жадан закликав Нищука взяти участь у культурному житті Харкова і регіону й зустрітися з громадськістю, яка протестує проти спорудження колони на площі Свободи.

У коментарі LB.ua поет заявив, що скандал з колоною  (стелою з ангелом, яку планують встановити на центральній площі Харкова на місці пам'ятника Леніну - прим.ред.) демонструє "загальну проблему Харкова - перебування у владі людей, які так і не зрозуміли, що відбулося в країні три роки тому, які й далі живуть за старими схемами, згідно з якими можна відкрито і безапеляційно ігнорувати думку громадськості, пиляти бюджет і порушувати всі можливі правові норми".

"Просто річ у тому, що частина харків'ян дуже добре пам'ятають, що відбувалося у місті й країні три роки тому і яку участь у тих подіях брала харківська влада, - зазначає Жадан. - І ось ці люди вже ніколи не дозволять ігнорувати свою думку. Тому, дуже сподіваюся, що цей скандал буде початком кінця "епохи Кернеса". Місто потребує змін. Влада цього не розуміє. Значить, владу потрібно теж міняти".

"Для нас подібна зустріч буде дуже важливою, враховуючи безліч проблем у культурній та гуманітарній сфері, з якими ми, харків'яни, постійно стикаємося, - йдеться у зверненні поета до міністра культури. - Мова, звичайно, не тільки про одіозну колону на головній площі міста. Йдеться також про загальні питання, пов'язані з історичною та культурною пам'яттю Харкова, з культурною політикою регіону загалом". 

Поет висловив упевненість, що міністру буде "важливо почути настрої і думки громадян півторамільйонного міста, які турбуються про майбутнє свого регіону і готові до спільної роботи на користь країни". 

Нагадаємо, культурна громадськість Харкова протестує проти встановлення стели з ангелом на площі Свободи. Мерія наполягає, що проект стели виграв на конкурсі, за нього проголосувала більшість членів журі.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram