ГоловнаКультура

Кожна гривня, витрачена державою на tax rebate в сфері кіно, принесе в бюджет дві, - експерт

І це без урахування непрямих доходів, які надійдуть від іноземних знімальних груп, які працюватимуть в Україні.

Кожна гривня, витрачена державою на tax rebate в сфері кіно, принесе в бюджет дві, - експерт
Виктория Ярмощук
Фото: Сергей Нужненко

Кожна гривня, витрачена державою на рібейт (повернення частини коштів, які продюсери витратили на виробництво кіно на території країни), може принести дві в бюджет.

Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна сказала Вікторія Ярмощук, директор Media Resources Management і виконавчий директор Української кіноасоціації.

"Ми як асоціація зробили простий розрахунок. Узяли бюджет одного сезону серіалу "Гра престолів". Розклали його так, якби він знімався в Україні, з урахуванням українських податків. І в результаті дійшли висновку, що одна гривня, виділена на повернення, принесла би в бюджет 1,87 грн, тобто майже вдвічі більше", - заявила вона.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко, своєю чергою, додав, що це тільки доходи бюджету за кваліфікованими кіновитратами, але насправді перебування іноземної групи в країні приносить набагато більше інших, непрямих доходів.

"Це не система, якою ми повинні когось здивувати. Це вже просто життєва необхідність, як чистити зуби щоранку. Тобто можна і не чистити, але до добра це не приведе. Це вже просто умова, conditio sine qua non", - сказав він.

Голова Держкіно зазначив, що багато країн регіону, як-от: Грузія, Угорщина, Хорватія, вже мають системи повернення податків для іноземних кінематографістів. Грузія до вже заявлених 20-25% пропонує по 1% повернення зверху за показаний у кадрі грузинський прапор, елемент грузинської культури або впізнаваний ландшафт. Таким чином країна привертає до себе як інших іноземних продюсерів, так і туристів.

Нагадаємо, ветуваний Президентом законопроект №3081-д передбачав механізм підтримки кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами засобів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що таким чином вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Порошенко вважає за доцільне доопрацювати запропонований законом механізм надання державної субвенції для повернення частини кваліфікованих витрат (рібейта), здійснених суб'єктом кінематографії при виробництві фільму, з урахуванням принципів, визначених бюджетним і податковим законодавством, виклавши його в окремому законі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram