ГоловнаКультура

Голова Держкіно: в Україні не буде video on demand без боротьби з піратством

"Усі чекають на прем'єру, а потім шукають на торрентах свій фільм".

Голова Держкіно: в Україні не буде video on demand без боротьби з піратством
Филипп Ильенко
Фото: Сергей Нужненко

Голова Держкіно Пилип Іллєнко вважає, що в Україні не буде нормальних сервісів video on demand (відео на замовлення) без змін у законодавстві, необхідних для боротьби з піратством.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Крім того, що піратство унеможливлює збір нормального бокс-офісу в кінотеатрах, воно не дає розвиватися і такому динамічному ринку, як video on demand. Який у всьому світі за доходами правовласників перевищує телевізійні телепокази", - сказав Іллєнко.

"Ми зараз ставимо продюсерам вимогу, що вони повинні частково залучати приватні кошти, але при цьому не створюємо можливостей їх залучати без катастрофічних ризиків. Тому що всі чекають на прем'єру, а потім сидять в Google і шукають там на торрентах свій фільм. І він там з'являється, тому що у продюсерів немає можливості подолати цю проблему, у них немає юридичного інструментарію. Можна подати в український суд, провести там півтора року і в результаті отримати якісь рішення. Але основні втрати йдуть у перші два дні. Якщо ви за перші два дні не прибрали фільм з Інтернету, можна далі цим не займатися - поїзд пішов", - додав він.

За його словами, такий механізм був прописаний у законопроекті №3081-д, який ветував президент України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram