ГоловнаКультура

Контрабандист хотів вивезти з України меч ХIV століття і старовинні монети

Правоохоронці викрили угруповання контрабандистів предметів старовини.

Контрабандист хотів вивезти з України меч ХIV століття і старовинні монети
Фото: ssu.gov.ua

У Рівненській області співробітники Служби безпеки викрили міжнародну групу контрабандистів, які займалися вивезенням і перепродажем предметів старовини.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Повідомляють, що затримані причетні до контрабандного переправлення меча вікінгів, що його виявили естонські митники на російсько-естонському кордоні, і після проведення відповідних експертиз у травні 2016 року повернули в Україну.

"30 січня одного з контрабандистів затримали під час спроби переправити в Білорусь старовинний меч романського типу (ХIV-XV ст.), 136 старовинних монет різних номіналів і періодів випуску, а також предметів побуту. Усе це виявили в технологічних порожнинах автобуса міжнародного сполучення "Київ- Мінськ" на МПП "Нові Яриловичі" Чернігівської митниці", - зазначено в повідомленні.

У цій справі проведено сім обшуків, під час яких вилучили понад тисячу предметів старовини. Крім того, в одного з фігурантів також вилучили дві бойові гранати і патрони до пістолета Макарова.

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, в березні минулого року в Естонії було конфісковано меч епохи вікінгів, який, імовірно, знайшли на Волині. Зброю виявили під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією. У водія - громадянина Білорусі - не виявилося дозволу на транспортування раритету. Як пізніше встановила експертиза, мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менш ніж 17 000 євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram