ГоловнаКультура

Вандали зіпсували унікальну будівлю школи в Христанівці (оновлено)

Школа є зразком українського модернізму в архітектурі.

Вандали напали на будівлю школи в селі Христанівка Полтавської області.

Про це повідомила у своєму фейсбуці Оксана Олійник, культуролог і мешканка Христанівки, яка займається культурними проектами в селі.

Оксана повідомляє, що вандали напали на школу вже вдруге: вивернули підлогу в усіх кімнатах, розвалили тамбур, розбили цеглини й оголили внутрішню кладку школи.

Як розповіла Оксана в коментарі LB.ua, руйнування помітила фельдшер Ірина Топчій, а голова сільради Валентина Петрашева викликала поліцію. Районна поліція оглянула місце події і виявила речі, які можуть вказати на зловмисників.

Фото: Facebook / Oksana Oliinyk

Фото: Facebook / Oksana Oliinyk

Фото: Facebook / Oksana Oliinyk

Фото: Facebook / Oksana Oliinyk

У школі проходили культурні події, в тому числі пов'язані з новорічними та різдвяними святами. З ініціативи Оксани, в Христанівку привозять нові українські книги, там проходять літературні читання, театральні покази і так далі.

Школа в Христанівці - одна зі шкіл, побудованих відомим архітектором Опанасом Сластіоном на початку ХХ століття, і є зразком українського модернізму в архітектурі.

Школа в Христанівці до нападу
Фото: Doonsee
Школа в Христанівці до нападу

Після нападу
Фото: Facebook / Oksana Oliinyk
Після нападу

У вересні 2016 року 9 школам, у тому числі будівлі в Христанівці, надали статус пам'ятки місцевого значення.

"Я не знаю звідки, але потрібно знайти ресурс на охорону і захист ансамблю пам'яток українського архітектурного модерну, - пише Олійник. - Встановити камери, повісити замки, (пере) призначити відповідальних".

Проект з вивчення і реактуалізації шкіл, побудованих Опанасом Сластіоном, має назву "Школи Лохвицького земства", в ньому беруть участь Ольга Герасим'юк і міністр агрополітики Тарас Кутовий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram