ГоловнаКультура

Львівські митники вилучили на кордоні 68 старовинних книг

Громадянин України прямував до Польщі.

Львівські митники вилучили на кордоні 68 старовинних книг
Фото: lv.sfs.gov.ua

Працівники Львівської митниці запобігли вивезенню з України 68 старовинних книг, серед яких книги початку ХХ століття - художні твори, словники, наукові видання. Чимало книг невідомих авторів і видавництв. Також багато старовинних книг німецькою мовою.

Про це повідомляють на сайті управління Фіскальної служби у Львівській області.

Відзначають, що серед вилучених творів - "Типограції Конрада Вінгебера" 1845 року видання, а також видання "Головный складь в. книгарнь Сайфарта и И.чайковского и Ставропигыйского Института в Львовь", 1888 року.

3 січня громадянин України на автомобілі Toyota прямував з України в Польщу. На пропускному пункті "Краковець" для проходження контролю він обрав смугу "зелений коридор". Однак під час візуального огляду у працівників митниці виникла підозра про наявність товарів, переміщення яких через державний кордон обмежено.

Після повного огляду автомобіля, в багажному відділенні в двох сумках виявили друковані видання.

"Оскільки громадянин обрав смугу руху "зелений коридор", що, згідно з ч. 5 ст. 366 Митного кодексу (далі - МКУ), вважається заявою про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення, він порушив встановлений, відповідно до митного кодексу України, порядок проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю", - йдеться в повідомленні.

За ознаками порушення митних правил, передбаченого статтею 471 Митного кодексу України, складено протокол. Історичну та культурну цінність стародруків встановлять експерти.

Нагадаємо, 4 січня гендиректор Львівської галереї мистецтв заявив про зникнення з галереї 95 унікальних старовинних видань. За його словами, "все це розкрадалося десятиліттями", а вартість вкрадених старовинних книг на "чорному ринку" може сягати десятків мільйонів доларів.

Керівництво галереї повідомило про зникнення Службу безпеки і поліцію.

При цьому колишній директор галереї Лариса Возницька заявила, що ще влітку 2016 року вся колекція стародруків (у тому числі зниклих) була на місці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram