ГоловнаКультура

Американець уперше отримав Букерівську премію

Роман "Розпродаж" - про темношкірого чоловіка, який намагається повернути рабство.

Американець уперше отримав Букерівську премію
Пол Битти

Американець Пол Бітті з сатиричним романом "Розпродаж" став першим автором зі США, який отримав Букерівську премію, повідомляє Бі-бі-сі. Ім'я лауреата було названо на церемонії в Гілдхоллі в Лондоні.

Роман "Розпродаж" оповідає про молодого темношкірого чоловіка, який намагається відновити рабство і сегрегацію в передмісті Лос-Анджелеса.

Голова журі Аманда Форман заявила, що книга змогла "розкрити всі соціальні табу". За її словами, роман переможця нагадав їй Джонатана Свіфта або Марка Твена. Форман назвала "Розпродаж" прикладом серйозної літератури, захованої в гумористичну оболонку.

Бітті отримає нагороду £50 тис.

"Розпродаж" обійшов п'ятьох інших кандидатів. Серед них були співвітчизниця Бітті, американська романістка Отесса Мошфег із психологічним романом "Ейлін", британці Дебора Леві ("Гаряче молоко") і Грем Макрае Бурне ("Його брудний план"), канадка Мадлен Тієн (сімейна сага "Не говори, що у нас нічого немає ") і канадсько-британський письменник Девід Шалай ("Все, чим є людина").

Раніше Букерівську премію отримували тільки письменники з Великобританії, Ірландії і країн Співдружності націй. Три роки тому правила змінили, тепер премію може отримати будь-яка опублікована у Великобританії книга, написана англійською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram