ГоловнаКультура

У Києві скасували запланований показ польського фільму "Волинь"

Повідомляють, що показ перенесли "на сприятливіший час".

У Києві скасували запланований показ польського фільму "Волинь"
Кадр з фильма "Волынь"
Фото: Скриншот видео

Польський інститут у Києві скасував показ фільму "Волинь" Войцеха Смажовського, який запланували на 18 жовтня.

Про це повідомила директор Інституту Єва Фігель, пише GazetaWyborcza.

За її словами Фігель, таке рішення ухвалено на прохання українського Міністерства закордонних справ. У своєму листі в посольство Польщі МЗС України "наполегливо рекомендувало" скасувати презентацію картини "з міркувань безпеки".

"За спільною згодою з польською стороною було прийнято рішення перенести показ фільму "Волинь" на сприятливіший час. Стрічку буде показано пізніше", - прокоментувала заяву прес-секретар МЗС Мар'яна Беца. На закритий показ мав приїхати режисер Смажовський, також були запрошені кілька українських політиків.

Нагадаємо, 22 липня 2016 року польський Сейм (нижня палата парламенту) ухвалив резолюцію, в якій Волинську трагедію визнають геноцидом, здійсненим українськими націоналістами щодо поляків. 24 серпня під час візиту в Україну президент Польщі Анджей Дуда домовився з Петром Порошенком, що до грудня сторони спробують узгодити позиції стосовно Волинської трагедії.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram