ГоловнаКультура

Суд Амстердама прийме рішення з приводу скіфського золота до 14 грудня

Усні слухання пройшли в середу, 5 жовтня.

Суд Амстердама прийме рішення з приводу скіфського золота до 14 грудня
Фото: EPA/UPG

Окружний суд Амстердама може прийняти рішення у справі скіфського золота 14 грудня.

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар у Фейсбуці.

Подробиць вона поки що не повідомила.

У середу, 5 жовтня, в окружному суді Амстердама пройшло засідання з питання скіфського золота, яке після анексії Криму Росією зберігається в Нідерландах. Суд заслухав представників кримських музеїв, які наполягають на необхідності повернути їм експонати.

Виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" проходила в музеї Аллард Пірсона в Амстердамі з лютого по серпень 2014 року. У ній були представлені експонати з чотирьох кримських музеїв, що представляють культуру скіфів, сарматів і готів у Криму.

Після анексії Криму українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі. Своєю чергою, кримські музеї наполягали, щоб цінності повернули їм.

Музей у Нідерландах вирішив не передавати експонати ні Україні, ні Криму до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

Нагадаємо, міністр культури Євген Нищук заявив, що нідерландська сторона заважає візиту української делегації для участі в судовому засіданні у справі про повернення в Україну "скіфського золота". Крім того, він заявив, що на процес повернення експонатів в Україну впливають російські спецслужби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram