ГоловнаКультура

46-й кінофестиваль "Молодість" оголосив перших учасників програми

До традиційних програм фестивалю додалися нові.

46-й кінофестиваль "Молодість" оголосив перших учасників програми
Фрагмент постера 46-й "Молодости"
Фото: Молодость

Міжнародний кінофестиваль "Молодість", який пройде цього року 46-й раз, оголосив перших учасників конкурсної та позаконкурсних програм.

Як повідомляє прес-служба кіноогляду, цьогоріч до традиційних секцій додадуться програми угорського та литовського кіно, а також ретроспектива фільмів Юрія Іллєнка, секція фільмів жахів і "Шекспір у кіно".

Директор кінофестивалю Андрій Халпахчі на прес-конференції оголосив перших 7 учасників міжнародної повнометражної конкурсної програми (всього в цьому конкурсі візьмуть участь 12 кінокартин):

  • "Воротар", реж. Гійом Сене (Бельгія, Швейцарія, Франція);
  • "Алоїс", реж. Тобіас Нолле (Швейцарія, Франція);
  • "Хеді", реж. Мохаммед Бен Атіа (Туніс, Бельгія, Франція);
  • "Вовк і вівці", реж. Шарбаноо Садат (Данія, Франція, Швеція, Афганістан);
  • "Піщана буря", реж. Еліт Зексер (Ізраїль, Франція);
  • "Нова Єва", реж. Марк Скоп (Чехія, Словаччина);
  • "Відчинені двері", реж. Марина Сересескі (Іспанія)

Нагадаємо, що в цьому конкурсі на "Молодості" беруть участь дебютні фільми режисерів. Учасників двох інших міжнародних конкурсів - дебютного і студентського короткого метра - оголосять пізніше.

Крім того, на "Молодості" є окремий національний конкурс, куди відбирають свіжі короткометражки українських режисерів, і конкурс фільмів на ЛГБТ-тематику "Сонячний зайчик".

Поза конкурсом на фестивалі пройде низка традиційних програм: "Скандинавська панорама", Фестиваль фестивалів, Німецькомовне кіно, Франкомовне кіно і ретроспективна програма "Сторіччя", присвячена століттям видатних кінематографістів. Окрім того, цього року на "Молодості" проведуть секції "Литовський фокус" і "Угорська програма".

У рамках "Литовського фокуса" покажуть як фільми останніх років, так і відомі картини литовських режисерів: "Ніхто не хотів помирати" Вітаутаса Жалакявічуса (1965), "Почуття" Алмантаса Грікявічуса і Альгірдаса Дауса (1968), "Садуто Туто" Алмантаса Грікявічуса (1974), "Королівська зміна" Ігнаса Мішкініса (2016), "Спокій у наших снах" Шарунаса Бартаса (2015), "Нетеперішній час" Миколаса Вільджюнаса (2014 року), "Гравець" Ігнаса Йонінаса (2013), "Аврора" Крістіни Буожіте (2012) і "Як ми грали в революцію" Гедре Жицкіте (2011).

У панораму угорських фільмів увійшли найзначніші картини угорських режисерів, зняті за останні півстоліття: "Учитель Ганнібал" Золтана Фабрі (1956), "Десять тисяч днів" Ференца Коша (1967), "Алегро Барбаро" Міклоша Янчо (1979), "Ганнусен" Іштвана Сабо (1988), "Наречена Сталіна" Петера Бачо (1991), "Непохований" Марти Месарош (2004) і "Оголені чоловіки" Кароля Естергайоша (2006).

Як і на ОМКФ, на київському фестивалі пройде програма "Шекспір у кіно", де покажуть екранізації відомих п'єс Шекспіра. Новинкою стане програма фільмів жахів. Ретроспектива в цьому році буде присвячена Юрію Іллєнку, якому виповнилося б 80 років.

Відкриється 46-та "Молодість" 22 жовтня в театрі ім. І. Франка. Церемонія відкриття буде транслюватися в зали кінотеатру "Україна".

Закриття пройде 30 жовтня в тому ж театрі.

Основними локаціями фестивалю стануть кінотеатри "Київ", "Жовтень", "Сінема-сіті", "Кінопанорама", "Планета кіно", "Україна" та муніципальні кінотеатри Києва. Цьогоріч планується також створення фестивального містечка на Софійській площі і покази просто неба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram