ГоловнаКультура

Джамала стала переможницею "Євробачення"

Підбиваючи підсумки, організатори тримали інтригу до останньої секунди

Джамала стала переможницею "Євробачення"
Фото: EPA/UPG

На 61-му пісенному конкурсі "Євробачення", який проходив у Стокгольмі 10-14 травня, перемогла представниця України Джамала.

Вона виконала пісню "1944" англійською мовою з приспівом кримськотатарською. У ній співачка розповіла про депортацію кримських татар за часів Сталіна. За словами Джамали, вона написала "1944", надихнувшись розповіддю прабабусі, яка пережила депортацію.

Протягом усього голосування глядачів із 42 країн-учасниць "Євробачення" лідирувала представниця Австралії. До оголошення результатів голосування журі Україна перебувала на другому місці.

Підбиваючи підсумки, організатори тримали інтригу до останньої секунди. Хто стане переможцем телеконкурсу, мали вирішити бали, віддані журі за представника Росії Сергія Лазарєва.

У підсумку представниця України Джамала з 534 балами перемогла на "Євробаченні 2016". На другому місці опинилася представниця Австралії Демі Ім із 511 балами. Третє місце зайняла Росія - 491 бал.

Варто зазначити, що на "Євробаченні 2016" було запроваджено нову систему голосування за конкурсантів. Організатори змінили систему оцінювання, щоб уникнути ситуацій, коли деякі виконавці взагалі не набирали очок. Цього року і професійне журі, і глядачі окремо виставляли оцінки виконавцям.

Усього у фіналі брали участь представники 26 країн.

Згідно з правилами "Євробачення", наступного року конкурс пройде в країні, що перемогла в нинішньому змаганні.

Нагадаємо, раніше кілька російських політиків висловили обурення у зв'язку з планами Джамали виступити на міжнародному конкурсі "Євробачення" з піснею "1944". Зокрема перший заступник голови Держдуми РФ з інформаційної політики Вадим Дєньгін назвав вибір цієї композиції спробою "допекти Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram