ГоловнаКультура

Іллєнко розпустив експертну комісію при Держкіно через серіал "Не зарікайся"

Голова Держкіно підкреслив, що головне завдання Комісії - захист інформаційного простору України

Іллєнко розпустив експертну комісію при Держкіно через серіал "Не зарікайся"
Фото: Максим Кудимец

Після скандалу через демонстрацію серіалу про "ополченців Донбасу" голова Держагентства з питань кінематографії Пилип Іллєнко вирішив розпустити Експертну комісію з питань розповсюдження і демонстрування фільмів та зібрати нову.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Після обурення громадськості змістом однієї з серій цього серіалу (яке я поділяю) я ініціював невідкладний розгляд цього твору Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Позитивне рішення експертів щодо можливості показу цього серіалу стало для мене неприємною несподіванкою, і я не можу з ним погодитися. Саме тому, враховуючи надзвичайний суспільний резонанс з цього приводу, я вважаю потрібним припинити повноваження нинішнього складу комісії і сформувати новий її склад", - написав Іллєнко.

Він наголосив, що основне завдання Комісії - захист інформаційного простору України.

"Отже, серед її членів повинні бути фахівці, які зможуть чітко, послідовно і професійно таку функцію виконувати, виходячи з патріотичних позицій", - додав голова Держкіно.

Він також навів поіменний список результатів експертних оцінок про наявність у телесеріалі ознак порушення ст. 15 Закону України "Про кінематографію":

Нагадаємо, 29 березня Верховна Рада поширила заборону трансляції всіх російських фільмів і серіалів, вироблених після 1 січня 2014 року, також на вперше оприлюднені (продемонстровані) після 1 січня 2014 року. Відповідні зміни внесено в закон "Про кінематографію".

17 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу "Україна" через серіал "Не зарікайся", в одній із серій якого ЗСУ і владу називають "украми" і "купкою фашистів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram