ГоловнаКультура

У Києві відкрилася виставка українсько-американської художниці

Роботи Монік Роллінз виставлено у Національному музеї Тараса Шевченка

З 12 квітня у виставковому залі Національного музею імені Тараса Шевченка відкрилася виставка американської художниці українського походження Монік Роллінз.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Виставка має назву "Urban Jungle" ("Урбаністичні джунглі"), і на ній представлено живопис та колажі Монік Роллінз, виконані в руслі абстрактного експресіонізму. Це перша ретроспектива художниці, куди увійшли роботи із серії "Пекінська пам'ять" і "Ностальгія: живопис".

Монік Роллінз народилася в українсько-американській сім'ї у Вілмінгтоні, Делавер. За освітою Монік - історик мистецтва. Організатори виставки зазначають, що стиль художниці формувався під впливом американського абстрактного експресіонізму - течії, що отримала особливий розвиток у 50-х роках ХХ століття, і художників Ренесансу, роботами яких вона надихалася.

Роботи Монік Роллінз також виставлялися на AtrMiamyContest 2015 року, а у 2016 році заплановано її виставку у галереї ArtCentral у Гонконзі.

Зараз Роллінз живе в Італії.

У 2015 році художницю запросили в Китай на резиденцію, після чого вона створила серію колажів "Пекінська пам'ять". Ці роботи були представлені на виставці в Американському центрі в Пекіні. Професор Тіан Цао, заступник директора музею в Ціньхаї, яка приїхала на виставку Роллінз, на прес-конференції зазначила, що на роботи художниці вплинуло і китайське мистецтво, зокрема на колористику.

Головна хранителька музею Тараса Шевченка Юлія Шиленко на прес-конферецніі зазначила, що на творчість Роллінз вплинуло і її українське коріння. Сім'я Монік емігрувала в Штати з України у XIX столітті. Мати художниці, Мішель, розповіла, що у 1964 році була присутня на відкритті пам'ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні і що в сім'ї завжди намагалися берегти свою українську культурну спадщину.

В рамках виставки в Національному музеї проведуть арт-дебати на тему "Абстрактне мистецтво: критичний погляд в майбутнє". Модератором виступить доктор філософських наук і мистецтвознавець Світлана Стоян. Учасники: Монік Роллінз, директор Finding Progect Association Аїда Елторі, куратор проектів сучасного мистецтва Делаверського художнього музею Маргарет Вінслоу, директор галереї Metroquadro (Італія) Марко Сассоне, проф. Тіан Цао, художник Ахелліас Кентоніс, завкафедрою етики, естетики та культурології КНУ ім. Тараса Шевченка Валентина Панченко та інші експерти у сфері сучасного мистецтва.

На дискусії обговорять, чому сучасні художники тяжіють до абстракних форм мистецтва; чи можна зараховувати сучасний абстракціонізм до сучасного мистецтва; чи можна погодитися з тезою, що все академічне - це кітч, та інші питання.

Виставка "Урбаністичні джунглі" триватиме в музеї Тараса Шевченка до 25 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram