ГоловнаКультура

У Вроцлаві стартував місяць культурних подій Львова

Упродовж квітня в європейській столиці культури-2016 пройдуть українські концерти, кінопокази, літературні події та дискусії

1 квітня з відкриття виставки "Український зріз" на площі Ринок у Вроцлаві почався місяць Львова.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Львівський місяць, під час якого у Вроцлаві відбудуться покази українського кіно, презентації книг, перформанси та дискусії, проходить у рамках програми Європейська столиця культури. Цього року такою столицею є Вроцлав. Уперше за весь час існування цієї програми в ньому бере участь місто поза межами Європейського Союзу

.

Вхід на Львівську вуличку
Фото: LB.ua
Вхід на Львівську вуличку

Мурал Сергія Радкевича у Вроцлаві
Фото: LB.ua
Мурал Сергія Радкевича у Вроцлаві

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Першою офіційною подією програми Львівського місяця стала дискусія "Чи має минуле міста майбутнє?", в якій взяли участь Тарас Возняк, Кароль Мондзелевський і Едвін Бендик. Учасники обговорили те, як історія міст Вроцлав і Львів визначає майбутнє, і навпаки: майбутнє, яке міста собі вибирають, визначає точку зору, з якої вони дивляться на своє минуле.

Увечері 1 квітня в Кам'яниці на площі Ринок відкрилася велика виставка українського сучасного мистецтва "Український зріз", куратором якої виступив Влодко Кауфман. Виставка є зрізом мистецтва, яке твориться в Україні тут і зараз (в експозиції представлені роботи Олександра Ройтбурда, Влади Ралко, Павла Макова, групи "Відкрита група", "Альянсу 22" та інших), а також ретроспективу українського медіа-арту "[Де] [Ре] Конструкція", яку представили куратори Яніна Пруденко і Андрія Лініка.

Вхід на виставку "Український зріз"
Фото: LB.ua
Вхід на виставку "Український зріз"

Роботи Павла Макова на виставці "Український зріз"
Фото: LB.ua
Роботи Павла Макова на виставці "Український зріз"

Місцем концентрації української культури у Вроцлаві стане Львівська вуличка, що розміщена прямо в центрі міста, на площі Ринок. На цій же вулиці розташована кнайпа "Під клепсидрою", яка оселилася в барі "Проза". Там пройдуть події музичної і дискусійної програми.

23-25 квітня пройде спеціальна програма "Слухай українське" за участю Dakh Daughters, Mariana Sadovska & Christian Thomé, ҐоҐоДзІ ҐаНсКі, а 30 квітня на сцені Світового дня джазу буде український акцент.

Дискусійна програма буде присвячена проблемам двох міст - Вроцлава та Львова, їх ідентичності, історії та перспективам розвитку.

Великою, з урахуванням того, що Львів оголошено Містом літератури ЮНЕСКО, стане літературна програма. Спеціально до Львівського місяця випущено збірник поезії більш ніж 50 українських авторів. До антології "Листи з України", яка стала своєрідною відповіддю на вірш Юрія Андруховича "Листи в Україну", увійшли твори, написані після 30 листопада 2013 року. Кожен вірш перекладено на польську мову, а передмову до збірки написав Юрій Андрухович.

У рамках кінопрограми представлять 20 українських фільмів - як класичних, так і сучасних. Відкривається програма показом "Гамера" Олега Сенцова. Деякі фільми приїдуть представляти члени знімальних груп - режисери Володимир Тихий ("Зелена кофта", "Бранці"), Остап Костюк ("Жива ватра"), актриса Наталія Половинка ("Брати").

З повним розкладом подій Львівського місяця можна ознайомитися на сайті проекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram