ГоловнаКультура

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про нову систему підтримки українського кіно

Проект закону №3081-д було винесено в Раду ще наприкінці минулого року

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про нову систему підтримки українського кіно
Фото: www.ukrkino.com.ua

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Про це повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко у своєму фейсбуці.

Законопроект №3081-д – це проект, який об'єднав у собі пропозиції ініціативи "Кінокраїна" і народного депутата Миколи Княжицького. Наприклад, нардеп запропонував створити Інститут кіно, а члени ініціативи, до якої увійшли представники кіностудій, дистриб'ютори і продюсери, запропонували модель фінансування національного кіно і його поширення.

Зокрема, законопроект передбачає, що держава буде фінансувати дебютні, документальні, просвітницькі, анімаційні і дитячі фільми на 100%. У виробництво серіалів і фільмів держава буде інвестувати - причому на суму, що не перевищує 50% бюджету для серіалів і 80% для фільмів.

Як нову модель підтримки українського кіно запропоновано посилити бюджетне інвестування в кіноіндустрію за рахунок надходжень від лотерей. При цьому в новому законопроекті запропоновано підтримати і українських, і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами коштів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що так вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Очікують, що внаслідок прийняття нового закону зросте частка українських фільмів у прокаті і на ТБ. Крім того, ініціатори законопроекту очікують розвитку інфраструктури для створення і поширення кіно, збільшення кількості робочих місць і позиціонування України як сучасної держави.

Окрема частина законопроекту присвячена захисту авторського права у сфері кінематографа. Втім, на засіданні парламентського комітету з питань культури і духовності депутати зазначили, що ця частина законопроекту не до кінця доопрацьована, і запропонували обговорити її додатково після прийняття законопроекту в першому читанні. Згідно з регламентом, після цього є два тижні на громадське обговорення і внесення правок до законопроекту.

Зараз в Україні кіно фінансують через систему пічтингів: режисери і продюсери подають заявки на конкурс в Держкіно і потім захищають свої проекти перед експертною комісією, яка в результаті рекомендує Держкіно, на які фільми виділяти державні гроші.

Нагадаємо, сьогодні Рада прийняла в другому читанні законопроект про створення Інституту книги в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram