ГоловнаКультура

Законопроект про конкурсний відбір керівників закладів культури пройшов перше читання

Із директорами театрів, бібліотек і музеїв будуть підписувати контракти на п'ять років.

Законопроект про конкурсний відбір керівників закладів культури пройшов перше читання
Фото: http://www.segodnya.ua

Верховна Рада в середу прийняла законопроект №2669-д, який запровадить конкурсний відбір керівників закладів культури і підписання з переможцями конкурсів п'ятирічних контрактів.

Законопроект вносить зміни до законів України про культуру, про театри, про бібліотеки, про музеї та культурну спадщину. Конкурсна процедура не буде застосовуватися для населених пунктів із населенням до 3000 жителів.

Міністр культури В'ячеслав Кириленко пропонував прийняти законопроект тільки за основу і доопрацювати до другого читання. "Є один аспект, який викликає напруження в культурному середовищі, пов'язаний з позицією генерального директора. Зараз у більшості театрів та інших колективах є посада генерального директора - художнього керівника або окремо генерального директора і окремо художнього керівника. Нинішня редакція передбачає обрання за конкурсом генерального директора, а він уже наймає художнього керівника. І ось в артистичних колах є побоювання, що творча складова буде жорстко підпорядкована господарсько-фінансовій складовій", - пояснив він.

У парламентському комітеті культури наполягали на прийнятті відразу в цілому.

Нардеп Ірина Подоляк на репліку міністра зазначила, що проти закону виступають ті керівники закладів культури, які займають свої посади багато років і бояться їх утратити.

Після цього головуючий на засіданні Андрій Парубій поставив проект на голосування. У першому читанні його підтримали 236 народних депутатів, але на прийняття в цілому голосів не вистачило - проголосували 174 особи. Тоді 228 голосами проект спрямували на підготовку до другого читання за скороченою процедурою.

Нагадаємо, впровадження контрактної форми роботи в українських театрах і культурних установах є одним із

чотирьох основних напрямків реформ у сфері культури, про які раніше говорив Кириленко. Важливим пунктом цієї реформи також є підтримка національного кіновиробництва. Також заплановано зробити прозорим розподіл коштів, які використовує міністерство. І, нарешті, найскладнішою реформою у сфері культури міністр назвав зміни в системі охорони культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram