ГоловнаКультура

ООН запустила програму захисту культурної спадщини від терористів

Світова спільнота збирається боротися з нелегальною торгівлею артефактами.

ООН запустила програму захисту культурної спадщини від терористів
Город Пальмира, Сирия
Фото: EPA/UPG

Організація Об'єднаних Націй запустила програму захисту культурної спадщини від терористів. Проект, що отримав назву "Захист культурної спадщини - імператив для людства", репрезентували в неділю в Нью-Йорку в рамках Генеральної асамблеї ООН.

Основною метою програми є дотримання резолюцій та рішень, прийнятих Радою Безпеки ООН, Генасамблеєю та іншими міжнародними організаціями, повідомляє Управління ООН з наркотиків і злочинності.

ООН зазначає, що протягом останнього десятиліття світ став свідком великої кількості терористичних атак на об'єкти культурної спадщини, їх руйнування в результаті бойових дій або просто культурного мародерства. Багато терористів фінансують свою діяльність за рахунок продажу артефактів.

Міністри закордонних справ Італії Паоло Джентілоні та Йорданії Нассер Юдех, представляючи ініціативу, зазначили, що культурна спадщина є надбанням усього людства, а тому її захист теж лягає на всю міжнародну спільноту. Боротися зі знищенням культурної спадщини та нелегальною торгівлею артефактами будуть спільно УПН, ЮНЕСКО, Інтерпол і країни-члени ООН.

Центр новин ООН зазначає, що запуск програми відбувся наступного дня після того, як влада Нігеру передала Міжнародному кримінальному суду в Гаазі одного з лідерів місцевих релігійних екстремістів, обвинуваченого в руйнуванні культурних та історичних пам'яток країни. Справа про руйнування історичних об'єктів стане першою в історії Гаазького трибуналу.

Ахмеда аль-Махді аль-Факі (також відомого як Абу Тураба) підозрюють у військових злочинах, скоєних на території Малі, в Тімбукту в червні-липні 2012 року. Злочини полягають у навмисному руйнуванні декількох будівель, що мають історичну та культурну цінність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram