ГоловнаКультура

Культурні активісти обговорять українські закони про декомунізацію

За результатами дискусій учасники напишуть резолюцію для української влади

Культурні активісти обговорять українські закони про декомунізацію
Фото: dic.academic.ru

Наприкінці серпня у Вінниці зберуться українські культурні активісти, художники та представники місцевої спільноти для того, щоб обговорити виконання декомунізаційних законів в Україні.

Як повідомляють організатори, з 20 по 30 серпня у Вінниці пройде культурно-мистецька резиденція "Над Богом".

У резиденції візьмуть участь активісти, художники, інтелектуали. Мета події - публічне обговорення проблем, пов'язаних з реалізацією декомунізаційних законів і переосмисленням історичного минулого.

"Реалізація цих законів відверто межує з вандалізмом - об'єкти історичного минулого знищуються без урахування думки експертів і громади, - зазначають організатори. - Під кліше "радянське минуле" потрапляють не тільки символи пропаганди та радянської ідеології, а й твори мистецтва. Некомпетентний підхід до цієї проблеми підсилює конфлікт у суспільстві".

У резиденції "Над Богом" проведуть дискусійну, інтерактивну і мистецьку програму: буде створено арт-об'єкти, активісти проведуть тренінги та майстер-класи. За результатами дискусій планується написати резолюцію, яку за бажання зможуть використовувати громада і представники влади під час впровадження декомунізаційних законів у своєму регіоні.

Нагадаємо, в результаті дії декомунізаційних законів у Києві зруйнували мозаїку на фасаді школи №141, закрили мозаїку на станції метро "Палац Україна" і збираються знищити мозаїки "Трипілля" і "Київська Русь" на будинках на проспекті Перемоги.

Культурні активісти та художники звернулися до мера Києва з проханням створити незалежну експертну комісію, яка б оцінила цінність художнього оформлення станцій метро перед тим, як демонтувати радянську символіку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram