ГоловнаКультура

У Києві пройшла презентація книги "Оповідання" Олега Сенцова

Перші екземпляри книги можна буде купити на Одеському міжнародному кінофестивалі

У Києві пройшла презентація книги "Оповідання" Олега Сенцова
Олег Сенцов

9 липня на прес-конференції голова Держкіно Філіп Іллєнко, режисер Олесь Санін, кінопродюсер Ганна Паленчук і директор видавництва «Лаурус» Поліна Лаврова презентували «Оповідання» Олега Сенцова.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Тираж книги склав 2000 екземплярів. У книгу Сенцова увійшли 8 оповідань про його життя і спогади з дитинства, написані ще до ув'язнення.

Публікацію ініціювала Ганна Паленчук, яка організувала Дні українського кіно на підтримку Олега Сенцова в Україні, Грузії та Німеччині.

«Нам дуже шкода, що ця презентація проходить без Олега. Зараз він у Ростові на попередньому слуханні. Взимку сестра Олега Наталія Каплан, яка зараз живе в Москві, прислала його оповідання з тим, що йому дуже важливо, щоб їх опублікували. Усі ми знаємо, що Сенцов - талановитий кінорежисер, але мало хто з нас знав, що він ще й письменник. Після прочитання я також усвідомила, що це література, з якою повинні познайомитися в Україні», - вважає Ганна Паленчук.

«Оповідання» вийшли російською мовою. Вихід книжки українською мовою ініціатори публікації книги поки що вважають проблематичним - для цього потрібне узгодження з автором.

«Коли до нас звернулися з пропозицією видати книгу Олега, у мене були сумніви, тому що ми знаємо його як талановитого режисера, а про те, що він писав, було невідомо. Знаєте, як буває, ти видаєш книгу хорошої людини, щоб їй допомогти, але сам розумієш, що книга слабка, і це розуміють читачі. Нам не хотілося спекулювати на всій цій ситуації, але прочитавши всі оповідання, ці сумніви відпали. Олег показав себе як талановитий письменник, з власним зворушливим і неповторним стилем. Крім оповідань, він надіслав ще п'єсу і роман, над яким зараз продовжує роботу», - розповіла директор видавництва «Лаурус» Поліна Лаврова.

Також під час прес-конференції стало відомо, що половина грошей, отриманих від продажу книги, піде на допомогу дітям Олега Сенцова і на оплату роботи адвокатів. Ціна книги становить 50 грн.

«Відповідно до російського законодавства, Олегу пред'являють звинувачення в зберіганні зброї, організації терористичних актів. Крім того, будь-які кошти, які надходять до Олега Сенцова, вважають фінансуванням тероризму. Єдине джерело фінансів на оплату адвокатів і допомогу, що оминає всі ці статті, може виходити лише від самого Сенцова. Оскільки він режисер і письменник, він може отримувати гроші від прокату його фільмів і від продажу книг», - розповів режисер Олесь Санін.

У книгарнях книга "Оповідання" з'явиться наприкінці липня.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова-на-Дону почав попередні слухання у справі Олега Сенцова. За версією російського слідства, Сенцов створив терористичну спільноту, що діяла на території Криму і нібито була структурним підрозділом організації "Правий сектор", забороненої в Росії.

Сенцова затримали понад рік тому російські силовики після анексії Криму, після чого його незаконно вивезли до Росії. Режисера звинувачує ФСБ РФ в підготовці терактів на території Криму. У середині квітня російське слідство висунуло йому остаточну версію обвинувачення. Олегу Сенцову загрожує 20 років ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram