ГоловнаКультура

В оновлений Український Оскарівський комітет увійшли Кіра Муратова і Сергій Лозниця

Новий комітет із 17 осіб має затвердити Американська кіноакадемія

В оновлений Український Оскарівський комітет увійшли Кіра Муратова і Сергій Лозниця

Національна Спілка кінематографістів України затвердила новий склад Українського Оскарівського комітету.

Про це повідомляється на сайті НСКУ.

У результаті голосування, в якому взяли участь члени Громадської ради Оскарівського комітету (45 з 52-х), визначили склад із 17 осіб. У громадський комітет, як і в Оскарівський, увійшли кінематографісти-члени Європейської кіноакадемії (EFA), українські режисери, чиї фільми брали участь у фестивалях класу "А" з 1991 року, і члени Міжнародної асоціації кінопреси (FIPRESCI).

Список членів оновленого Оскарівського комітету сформували з номінантів, які посіли перші 15 позицій рейтингу і погодилися увійти до складу комітету, а також із двох людей, які перебували у групі, що розробляла правила відбору в комітет.

Таким чином, в Український Оскарівський комітет увійшли:

  1. Алік Шпилюк (EFA, FIPRESCI)
  2. Дмитро Десятерик (FIPRESCI)
  3. Олександр Гусєв (FIPRESCI)
  4. Мирослав Слабошпицький (EFA)
  5. Володимир Тихий
  6. Андрій Халпахчі (EFA)
  7. Кіра Муратова
  8. Сергій Лозниця
  9. Олексій Першко (FIPRESCI)
  10. Дмитро Томашпольський
  11. Дарина Бадьйор (FIPRESCI)
  12. Марина Врода
  13. Аксінья Куріна (FIPRESCI)
  14. Людмила Новікова (FIPRESCI)
  15. Андрій Дончик
  16. Сергій Маслобойщиков
  17. Наталія Мусієнко (FIPRESCI)

Нагадаємо, що до рішення про зміну складу Українського Оскарівського комітету кінематографісти прийшли після скандалу з невисуванням від України фільму "Плем'я" Мирослава Слабошпицького. Комітет ухвалив рішення висунути фільм "Поводир", що неоднозначно сприйняли у професійній спільноті. Крім того, фільм не потрапив навіть до шорт-листа номінації "Кращий іноземний фільм".

Після скандалу, у Спілці кінематографістів закликали членів Комітету заявити про добровільну відставку і почати виробляти нові принципи роботи Українського Оскарівського комітету. Раніше організацією роботи Комітету займалася Асоціація продюсерів України, але тепер перебрати на себе ці функції вирішив НСКУ. При цьому з Асоціацією продюсерів про це остаточно так і не домовилися.

У коментарі "Телекритиці" Генеральний директор Асоціації Денис Масліков заявив, що остаточне слово з приводу того, хто ж займатиметься організацією роботи Українського Оскарівського комітету, - за Американською кіноакадемією. При цьому Масліков зазначив, що у нього немає претензій до списку членів оновленого комітету та до принципів їхнього відбору - якщо Американська академія вирішить, що Асоціація продюсерів буде і далі займатися Українським Оскарівським комітетом, новий його склад міняти не будуть.

Нагадаємо, що щорічно країни можуть подавати по одному фільму на розгляд Американської кіноакадемії з тим, щоб висунути його в категорії "Кращий фільм іноземною мовою". Формується лонг-лист з усіх претендентів, потім - шорт-лист і тільки після цього, разом з оголошенням усіх номінантів на "Оскар", - остаточний список номінантів у цій категорії. Першою цього року стала Угорщина, висунувши на "Оскар" фільм "Син Сола" Ласло Немеша, який отримав гран-прі на Каннському кінофестивалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram