ГоловнаКультура

Україна і Польща обміняються архівами цінностей, вивезених під час Другої світової війни

Наступне засідання Міжурядової комісії відбудеться в Україні

Україна і Польща обміняються архівами цінностей, вивезених під час Другої світової війни

У польському місті Ольшина відбулося VI засідання міжурядової українсько-польської комісії у справі охорони та повернення культурних цінностей, втрачених та незаконно переміщених під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Співголовами комісії є державний секретар міністерства культури і національної спадщини Польщі Пьотр Жуховський і перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий. Востаннє комісія збиралася у Львові 2010 року.

Сторони визнали доцільність продовження співробітництва, спрямованого на охорону і повернення втрачених та незаконно переміщених під час Другої світової війни культурних цінностей.

Зокрема, комісія рекомендувала:

- Здійснити обмін архівними матеріалами "Львівської міської книги 1687", що зберігається у Національному архіві у Кракові, на документи центральних органів влади Другої Речі Посполитої, що зберігаються у Центральному державному історичному архіві України у Львові;

- Продовжувати роботу, спрямовану на реалізацію пропозиції групи експертів з питань архівної спадщини при Міжурядової комісії з обміну історичних документів міста Бохні, що зберігаються у Центральному державному історичному архіві України у Києві, на архівні матеріали з фондів польських архівів, які цікавлять української сторони.

- Здійснити обмін матеріалів Архіву Наукового Товариства ім. Т. Шевченка з Національної бібліотеки у Варшаві та Бібліотеки Національного закладу ім. Оссолінських на архів Національного закладу ім. Оссолінських, що зберігається у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника (до кінця 2016 року).

- Розглянути можливість передачі Польщі реконструйованої картини невідомого автора "Царі Шуйські перед Зигмундом ІІІ" (з колекції Львівського історичного музею) в обмін на передачу Україні двох церковних дзвонів, знайдених у селі Лютовиська і зберігаються у Національному музеї Перемиської землі у м. Перемишль.

Комісія також визнала за необхідне проведення до кінця 2015 року у Польщі засідання груп експертів з питань музейної спадщини та з питань бібліотек.

Сторони домовилися про те, що в рамках наступного засідання групи експертів з питань музейної спадщини Міжурядової комісії предметом обговорення експертів стануть питання щодо походження картини Г. Мясоєдова "Засуха", що зберігається в Національному музеї у Варшаві, і окремих археологічних об'єктів, що зберігаються в Краківському археологічному музеї.

Картина Григорія Мясоєдова "Засуха"
Фото: cultobzor.ru
Картина Григорія Мясоєдова "Засуха"

Міжурядова комісія зобов'язала групу експертів з питань бібліотек до кінця 2015 року розробити порядок і визначити рівноцінний обмін окремих дублетних видань з колекції Волинського ліцею у Кременці (зберігаються в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського в Києві) на дублетні видання з історичних колекцій або окремі книжкові видання, що становлять цінність для української сторони (зберігаються в зібраннях польських бібліотек). Під час найближчого засідання групи експертів з питань бібліотек Польська сторона передасть українській стороні перелік видань, пропонованих для здійснення рівноцінного обміну.

Сторони домовилися, що наступне засідання Міжурядової комісії відбудеться в Україні. Конкретні дати та місце проведення засідання визначать у робочому порядку. Засіданню комісії передуватимуть засідання всіх груп експертів.

Нагадаємо, під час Другої світової війни з Польщі вивезли 516 тисяч об'єктів культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram