ГоловнаКультура

Одеські катакомби запропонували передати під захист ЮНЕСКО

Під захист ЮНЕСКО пропонується взяти всі унікальні артефакти міста

Одеські катакомби запропонували передати під захист ЮНЕСКО
Одесские катакомбы
Фото: omr.gov.ua

Одеські катакомби пропонується включити у номінаційне досьє для включення історичного центру Одеси у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє офіційний сайт міста.

Після консультацій з фахівцями Міжнародної ради зі збереження пам'яток і визначних місць (ІКОМОС) запропоновано розширити номінацію і зробити її серійною.

Пропонується включити такі унікальні артефакти Одеси: одеські каменоломні протяжністю понад 2,5 тис. км, унікальні конгломерації старих одеських двориків і регулярне квартальне планування, організоване за принципом праць Геродота.

Крім того, серійна номінація передбачає можливість подальшого включення в основний Список інших нововиявлених артефактів міста.

Фото: omr.gov.ua

Фото: omr.gov.ua

"Спуск у підземелля організовано за допомогою громадських інспекторів культурної спадщини, які займаються дослідженням одеських катакомб, нерозривно пов'язаних з історією Одеси. Це укотре доводить, що одесити не тільки знають історію свого міста, але і мають бажання ділитися знаннями про його культурну та історичну спадщину з усім світом", - зазначив начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міськради Андрій Шелюгін.

Зазначимо, що у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім об'єктів з України, у тому числі історичний центр Львова, Чернівецький університет.

Фото: omr.gov.ua

Нагадаємо, у квітні Міністерство культури звернулося до МЗС з проханням порушити питання про внесення археологічного парку "Херсонес Таврійський" у список об'єктів, що знаходяться під загрозою. Це питання порушать на найближчій літньої сесії ЮНЕСКО у Бонні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram