ГоловнаКультура

Помер український дисидент, літературознавець Леонід Плющ

Представник Української Гельсінської групи помер у Франції у віці 77 років

Помер український дисидент, літературознавець Леонід Плющ
Леонид Плющ
Фото: youtube.com (скриншот)

У Франції у віці 77 років помер математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР Леонід Плющ.

Про це повідомила українська актриса Галина Стефанова у

Фейсбуці.

Леонід Плющ народився 1938 року в Киргизстані, пізніше разом зі сім'єю переїхав до України, де закінчив механіко-математичний факультет Київського університету. Він був "сполучною ланкою" між московськими і українськими дисидентами, публікувався в самвидаві, активно займався правозахисною діяльністю. Після відставки Микити Хрущова написав листа до ЦК КПРС з пропозиціями про демократизацію радянської системи. У 1972 році Плюща заарештували за звинуваченням в антирадянській агітації і помістили у психіатричну лікарню в Дніпропетровську. Звільнившись із ув'язнення, 1976 року виїхав із СРСР до Франції.

"Комуністична система викинула його за межі України, але він до кінця днів продовжував свою діяльність. В останнє десятиліття разом з дружиною Тетяною неодноразово повертався в Україну. Видавав книги, читав курс лекцій у Києво-Могилянській Академії. Торік, із початком російської агресії проти України, вони, незважаючи на вік і здоров'я, знову були в Києві", - написала Стефанова.

"Революція - справа молодих, а коли війна - треба бути вдома", - процитувала вона Плюща.

З 1977 року Леонід Плющ був закордонним представником Української Гельсінської групи, написав кілька книг, зокрема "На карнавалі історії", монографії про Тараса Шевченка, а також узяв участь у роботі над документально-аналітичним фільмом "З Малоросії в Україну".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram