ГоловнаКультура

Національний музей історії готує фотовиставку про депортацію кримських татар

У фондах музею практично немає матеріалів на цю тематику

Національний музей історії готує фотовиставку про депортацію кримських татар
Фото: grani.ru

Національний музей історії України ініціює акцію збору артефактів депортації кримських татар 1944 року.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства культури.

"Трагічна сторінка депортації кримських татар у місцях виселення тривалий час замовчувалася і офіційно не визнавалася, у фондах Національного музею історії України практично відсутні матеріали на цю тематику. У музеї зберігалася колекція, присвячена поверненню кримських татар в Україні наприкінці 1980-х - на початку 1990-х років", - йдеться в повідомленні.

10 травня Національний музеї історії України представить зібрані протягом місяця силами небайдужих активістів і громадян експонати виставки-інсталяції, які переважно є відсканованими копіями фотоматеріалів, що їх жителі окупованого Криму надіслали на адресу музею.

Наразі зібрано близько 100 фотографій.

Депортація кримських татар почалася 18 травня і тривала до 20 травня 1944 року. На збори давали від кількох хвилин до півгодини, після чого людей вантажівками відвозили на залізничні станції, звідки ешелонами під конвоєм відправляли в місця заслання. Тих, хто не міг іти, розстрілювали на місці. Під час транспортування тримали напівголодними, а померлих ховали вздовж залізничних колій або просто скидали з вагонів.

Офіційним приводом для депортації став "колабораціонізм з німецькими та румунськими військами під час окупації Кримського півострова" (постановою Державного комітету оборони СРСР №ГОКО-5859 від 11 травня 1944 року). І незважаючи на те, що з окупаційною владою співпрацювала меншість кримських татар, радянський репресивний апарат був використаний для виселення всього народу.

Нагадаємо, раніше Мінкультури ініціювало створення в Україні музею тоталітаризму, де кожен відвідувач зміг би наочно переконатися в масштабах злочинів комуністичного режиму проти українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram