ГоловнаКультура

У Раді зареєстрували законопроект про конкурсний відбір керівників у культурній сфері

У проекті закону детально розписана процедура проведення конкурсу

У Раді зареєстрували законопроект про конкурсний відбір керівників у культурній сфері
Під час засідання комітету з питань культури і духовності
Фото: www.rada.gov.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2669-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо конкурсної процедури призначення керівників державних і комунальних культурних установ, театрів, бібліотек, музеїв)".

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Законопроект подала група депутатів, ініціатором проекту виступила народний депутат від "Самопомочі" Ірина Подоляк.

Цей проект закону є альтернативою документу, поданому до парламенту українським урядом. Нагадаємо, раніше Мінкультури заявило про те, що запровадить конкурсний відбір керівників культурних установ.

Законопроект Мінкульту (№2669) при цьому містить загальні положення щодо необхідності проведення такого конкурсного відбору. Порядок проведення такого конкурсу має бути встановлений Кабміном. Передбачається, що на конкурсній основі призначатимуться керівники державних і комунальних закладів культури, зокрема театрів.

У проекті, запропонованому Іриною Подоляк, заступником голови парламентського комітету з питань культури, прописано процедури конкурсу для призначення керівників державних та комунальних театрів, бібліотек, музеїв.

Так, у документі прописано вимоги, які висуваються до учасника конкурсу: знання державної мови, вища освіта, стаж роботи від трьох років (а для претендентів на пост керівника - від п'ятьох років стажу на керівних посадах), дотримання професійної етики. Після проведення конкурсу рекомендується віддавати перевагу кандидатам, які мають післядипломну освіту у сфері управління, мають ступінь MBA, MPA, магістра бізнес-адміністрування або державного управління, володіють хоча б однією іноземною мовою (і це не російська), мають схвальні відгуки в українських та іноземних профільних видання і так далі.

Зазначимо, що проблема кадрової політики у сфері культури не раз обговорювалася профільною спільнотою після низки призначень, зроблених міністром культури В'ячеславом Кириленком. Так, міністр без конкурсу призначив директорів Національного музею історії України, Національного заповідника "Софія Київська" і так далі. При цьому в Мінкульті зазначають, що ухвалюють рішення без проведення конкурсів бо конкурсна основа не передбачена законодавством. Зазначимо також, що у 2012 році проводився конкурс на заміщення посади директора Національного художнього музею, за результатами цього конкурсу музей очолила Марія Задорожна.

Необхідність введення конкурсного відбору керівних кадрів у культурі також відзначали експерти-музейники, які розробили власний проект відповідного документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram